Skip to main content
Benjamin Netanijahu i Jovan Deretić

NETANIJAHU POTVRDIO DERETIĆA: "Srbi i Jevreji su prijatelji hiljadama godina, još od Starog Rima!" (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu podupro je tokom današnjeg sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem teoriju od koje se diže kosa na glavi predstavnicima zvanične istorije, a koju, s druge strane, zastupa istoričar Jovan I. Deretić - teoriju o antičkim Srbima.

Naime, prilikom zajedničke konferencije za novinare održane na engleskom jeziku, na samom početku obraćanja, Netanijahu je poželeo dobrodošlicu Vučiću, a zatim rekao:

"Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda ide u prošlost hiljadama godina, još od vremena Rimske Republike. A u moderno vreme su dva naroda bila ujedinjena u borbi i patnji, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata. Naš narod se suočio sa brutalnim optužnicama i ubistvima od ruku nacista i njihovih prijatelja. Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacista. To je orden časti koji duboko osećamo u našim srcima i uvek će tu ostati".

Najzanimljivije u njegovoj izjavi ovde je da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da se poznaju još od vremena Starog Rima. Ako razumete engleski jezik, poslušajte Netanijahuovu izjavu  na samom početku snimka.

Konkretno, Netanijahu pominje baš vreme Rimske Republike koja je trajala od 509. do 27. godine pre nove ere! Čak i da je mislio na Rimsko carstvo, koje je propalo 476. godine nove ere, opet ne bi moglo doći do dodira Srba i Jevreja. Barem sudeći prema zvaničnoj istoriji. 

Izjava premijera Izraela ruši teoriju o doseljavanju Slovena sa Karpata u 7. veku i uklapa se u tvrdnje predstavnika srpske autohtonističke istorijske škole koju je pre oko vek i po predvodio istoričar Miloš Milojević, a danas njegov kolega Jovan I. Deretić.

Naime, Deretić tvrdi da nikakvog doseljavanja Slovena nije bilo, da su Srbi starosedeoci Balkana, a da Iliri, Tračani, Tribali, stari Makedonci, Dalmati, Mezi, Dardanci i drugi, nisu nazivi naroda, već nazivi serbo-raških plemena. Prema Deretiću, Srbo-Rusi, koje smatra jednim narodom, držali su praktično celu Istočnu Evropu,  a u svojim pohodima dopirali su i u zapadnu, pa i do britanskog ostrva. Takođe, osvajali su i Malu Aziju, i prodirali sve do Egipta i Indije na drugoj stranu. Prema Deretiću, Srbi su u Maloj Aziji i Egiptu imali direktnog kontakta sa Jevrejima stotinama godina pre Hrista. 

Jovan I. Deretić
Foto: Youtube Printscreen

Zvanična srpska istorija, koju uče deca u školama u Srbiji, prihvata teoriju Bečko-berlinske (ili takozvane nordijske) istorijske škole - da su Sloveni doselili na Balkan u 7. veku i potisnuli starosedeoce, koji su netragom nestali. S obzirom na animozitet Jevrejskog naroda prema Nemcima i svemu što dolazi iz Nemačke, čemu je uzrok holokaust, ipak je moguće da u Izraelu postoji drugačiji pristup istoriji i da se tvrdnje nemačkih istoričara uzimaju sa apsolutnom rezervom. 

U tom kontekstu, iako nismo upoznati sa izraelskim prosvetnim planom i programom, moguće je da u toj zemlji postoji potpuno drugačiji pogled na istoriju u odnosu na evropski pristup koji je mahom prihvatio teorije nemačkih istoričara. Zaista, teško je objasniti zašto bi Netanijahu pominjao postojanje Srba i njihove odnose sa Jevrejima u antičko doba, ukoliko se to ne uči prema zvaničnom izraelskom programu. 

Može se izvesti jedan od dva zaključka - ili je Netanijahu neznalica koja ne zna bog zna koliko o istoriji, ili je o tome bolje upućen od srpske zvanične istorije. 

Ahil
Foto: Arhiva

Škola koju danas predvodi Jovan I. Deretić tvrdi da se u Srbiji nakon oslobođenja od Turaka sve do 1878. godine zvanično izučavala istorija koja govori da su Srbi starosedeoci Balkana. Te godine je Austrougarska, navodno, postavila Srbiji nekoliko uslova za priznanje nezavisnosti koje je usledilo na Berlinskom kongresu, a jedan od njih bio je smena katedre za istoriju i prihvatanje da su Sloveni doselili u sedmom veku - sve sa ciljem kako bi bilo oslabljeno pravo srpskog naroda na istorijske teritorije. 

Pročitajte i: 
Teheranska konferencija: Mrtvački sanduk za četnike Draže Mihajlovića
♦ Kolubarska bitka: Pozovi Mišića radi pobede
♦ Pad Berlinskog zida: događaj koji je demokratiju spasao od samouništenja
♦ MIT O LONDONSKOM UGOVORU: Da li nam je nuđena Velika Srbija?

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd