Ponedeljak 04. mar 2024.
Vintgar klisura, Slovenija

Neverovatna mesta na svetu (Prvi deo)

Foto: Profimedia
Predstavljamo vam 10 lokacija od kojih će vam zastati dah! Pošto je svet pun čudesnih mesta, ovo je samo prvi deo naše liste najzanimljivijih.

1. Bašta Saiho ji u Kjotu, Japan

Bašta Saiho ji proglašena je jednom od najlepših bašti Kjota i uvrštena je u UNESKO svetsko nasleđe. Poznata je po mahovinastim biljkama, zbog čega je zovu i Mahovinasti hram ili Koke-dera.
1339. godine, poznati zen kaluđer Muso Soseki postao je glavešina hrama i remodelirao je njegovu baštu. Za njega, kreiranje bašti bilo je deo njegove meditacione rutine. Finansirao je obnovu mnogih hramova i njihovih vrtova, ali Soseki je pravo umetničko delo.

Saiho Ji bašta, Kjoto, Japan
Foto: Facebook

2. Atlanski okeanski put, Norveška

Atlantski put je deonica Puta 64 dugačka 8,3 kilometara, koji prolazi kroz arhipelag Aida i Averoj u Norveškoj. Prolazi pored Hustadvika i neograđenog dela Norveškog mora, spajajući ostrvo Averoj sa glavnim kopnom i poluostrvom Romsdalšalvoja.
Ruta je originalno predstavljena kao železnička linija, ali je ta ideja napuštena. Ozbiljnom planiranju puta pristupilo se tek 1970. godine, a konstrukcija je započeta 1983. godine.
Put je očuvao kulturno nasledstvo mesta i klasifikovan je kao Nacionalna turistička ruta. Takođe je proglašen kao najbolji put na svetu, a dobitnik je i nagrade Norveška konstrukcija veka.

 

Atlantski put

 

3. Brazilske peščane dine

Peščane dine u brazilskom nacionalnom parku "Lensois maranjenses" (Lençóis Maranhenses )toliko su prostrane i toliko zaslepljujuće bele da čine neverovatan prizor. Dve reke koje protiču kroz park guraju pesak iz unutrašnjosti kontinenta ka Atlanskom okeanu, usput ostavljajući hiljade tona sedimenata duž brazilske severne obale. Ovo nije jedinstven fenomen, ali ovde pesak ne ostaje na mestu na kome ga reka nanese. Tokom sušne sezone, posebno tokom oktobra i novembra, snažni vetrovi iz ekvatorijalnog Atlantika bičuju pesak nazad u unutrašnjost kopna, noseći ga 30 milja i kreirajući pritom prostrane, skulpturalne peščane dine po kojima je ovaj nacionalni park poznat.

Brazilske peščane dine
Foto: Profimedia/Facebook

4.  Uvala "La Grotta" na Krfu, Grčka

Jedno od najočaravajućih mesta na ostrvu je mala uvala blizu Paleokastrisa, nazvana “La Grota” (pećina na italijanskom), gde se nalazi plažni bar koji datira iz 60ih godina. Bar izgleda kao da je sagrađen između stena i obično je prepun turista. Otvoren je do kasno u noć, tako da možete uživati u predivnom zalasku sunca, a potom i u vedrom zvezdanom nebu, uz omiljeni koktel.

La Grota uvala, Krf, Grčka
Foto: Profimedia

5. Vintgar klisura, nacionalni park Triglav, Slovenija

Vintgar klisura je jedna od najpopularnijih prirodnih lepota Slovenije. Put koji vodi u obilazak klisure uređen je pre više od 100 godina. Kroz  uske prolaze, gde se reka Radovna glasno prelama o oštre stene, naići ćete na skrivene putiće, galerije i mostove koje je priroda isklesala od golog kamena.

Vintgar klisura, Slovenija
Foto: Profimedia

6. Kuikeng don u Vulongu, Kina

Najnovija prirodna lepota i idealno mesto za šetače uvršteno u UNESKO-vu listu svetske baštine je Vulong karst. Postala je jedna od glavnih atrakcija za ljude koje zanimaju divlji pejzaži, klisure, pećine i životinje.

Kuikeng Don u Vulongu, Kina
Foto: Facebook

7. Bašta Valorije, Francuska

Osmišljene od strane Žila Klementa, svetski poznatog pejzažnog arhitekte, dom su više od 5.000 različitih azijskih biljaka i žbunja. Za razliku od drugih vrtova u Francuskoj, ova kolekcija je veoma cenjena zbog svojih ornamentalnih kvaliteta. Kombinacija visokog standarda i besprekornog održavanja čini ovo istorijsko mesto jednom od najlepših bašti.

Bašte Valorija, Francuska

8. Polja lala, Amsterdam

Svakog marta, polja izvan Amsterdama pretvaraju se od gomile peska u tepihe zelenih pupoljaka koji su prvi pokazatelji da je proleće pred vratima. U jeku ovog godišnje doba, polja su obojena crvenim, roze, ljubičastim, narandžastim i žutim pupoljcima lala.

Polje lala, Amsterdam
Foto: Profimedia

9.  Zeleno jezero u Štajerskoj, Austrija

Jezero se nalazi blizu grada Tragosa, lociranog na stopu od snegom okovane Hočšvab planine. Tokom zime, jezero je duboko svega 1 do 2 metra, a kako se temperatura diže i proleće se bliži, sneg i led počinju da se tope sa planinskih vrhova i slivaju se u jezero, koje tokom leta, dobija maksimalnu dubinu jezera od oko 12 metara. Ono što je zanimljivo je to što jezero dok se puni ono "guta" okolinu oko sebe, prekrivajući vodom park koji se nalazi pored njega. Da li ste ikada videli drvo na dnu mora?

Zeleno jezero, Austrija
Foto: Tumblr

10. Vodopad "Sedam sestara"

"Sedam sestara" jedno je od najfotografisanijih mesta u Geirangerfjordenu. Ni manje ni više, nego sedam vodopada spušta se u fjord sa padom od 250 metara. Nivo vode zavisi od količine snega i utiče na to da se neki od vodopada ne vide. Svih sedam vodopada su najvidljiviji tokom topljenja snega u periodu od maja do jula.

Vodopad "Sedam sestara"
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd