Skip to main content
Brus Li iz Avganistana

NIJE NOVINARSKA PATKA: Brus Li je vaskrsao! I živi u Avganistanu (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ODN
U dolini rijeke Kabul, rodilo se kosooko dijete, ujaci mu ime dali, nek' se zove Brus Li mali. Od sad verujemo u reinkarnaciju!

Evo nam konačno povoda da utuvimo sebi u glavu da se Avganistan piše sa "v", a ne sa "f". Borac koga su svi muškarci lako zavoleli (baš kao i njihovi sinovi, unuci, čukun unuci i tako redom), a koji je umro mlad i na vrhuncu snage, legendarni Brus Li - izgleda da je vaskrsao! Tako i zvuči - ponovo se čuje prepoznatljiv vrisak. I to "u zmajevom gnezdu" u siromašnom i trošnom delu avganistanske prestonice Kabul, kroz koju protiče reka - pogađate, logično je: Kabul! U ruiniranom naselju prečesto bombardovanog grada...

Dvadesetogodišnji Abaz Alizada (Abbas Alizada) momak je o kome trubi vaskoliki Interet. A kako i ne bi kad je pljunuti Brus Li koji mu je, ujedno, i veliki uzor! On Fejsbuk raji svojski pomaže - kači slike na kojima imitira čuvene poze "tepača karatera, najsnažnog"!

Brus Li iz Avganistana
Foto: Facebook/Abbas Alizada

- Želim da budem šampion u svojoj zemlji i zvezda u Holivudu - rekao je Abaz za Rojters usred napuštene i ruinirane Darul Aman palate koja je 16 kilometara udaljena od centra Kabula. Ta ogromna građevina mu je ujedno i "hala" za trening - sevaju često nunčake, bar dva puta nedeljno! Decenijama su tu, u borbi za prevlast u prestonici, sevale granate čiji krateri još žive u zidovima još jedne u nizu nedovršenih zgrada koju su Avganistanci započinjali da grade.

Tamo vežba okružen brojnim fotografijama na kojima su prikazane samo neke od još brojnijih žrtava građanskog rata u Avganistanu.

- Ruševine me rastužuju, ali me ujedno i inspirišu - nastavlja Abaz koji odbija nadimak "Brus Hazara" jer ne želi da bude predstavljen isključivo kao deo plemena Hazara, već kao Avganistanac u ionako plemenski podeljenoj državi.

Alizadina građa i stav podsećaju na kralja kung-fua, a tome ponajmanje doprinosi identična frizura.

Avganistanski Brus Li je iz siromašne porodice sa 10-oro dece. Njegovi roditelji nisu imali da mu plate časove borilačkih veština, ali ga je tamošnji trener primio pod svoje jato za "dž"! I uspešan je borac...

- Jedine vesti koje dolaze iz moje zemlje su one o ratu... Srećan sam što je moja priča pozitivna - zaključuje Abaz Alizada.

A nama, osim o velikim ljudskim pitanjima, ostaje i da se zapitamo i o tome kako je umro Brus Li. I ponovo pokrenemo raspravu na tu temu! Nalik ovoj legendarnoj, konstruktivnoj, leskovačkoj...

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd