Skip to main content
Tomislav Nikolić

NIKOLIĆEVO REŠENJE ZA UKRAJINU: Zatvoriti predsednike u jednu sobu dok ne pronađu rešenje

Foto: Tanjug
LONDON - Srbija sigurno ima kvalifikacije da deluje kao pošteni posrednik kada je reč o ukrajinskoj krizi, piše danas BBC, navodeći da je predsednik Srbije u intervjuu toj stanici ponudio usluge Srbije u rešavanju konflikta koji se sve vise produbljuje.

BBC danas navodi da se upravo navršila godina dana otkako je Srbija i formalno pokrenula pregovore o člnastvu u EU, a istovremeno ima jake veze sa Rusijom i odbija da toj zemlji uvede sankcije, uprkos pritisku iz Brisela.

"Mislim da bi trebalo zatvoriti nekoliko predsednika u jednu sobu da provedu dane i dane zajedno dok ne izađu sa rešenjem, da dogovore rešenje pošto od njih zavisi sudbina miliona, desetina i stotina miliona ljudi", rekao je Nikolić u intervjuu za BBC.

Tomislav Nikolić
Foto: Tanjug

Ističući da je predsednik Srbije poznat po tome da govori direktno, bez okolišanja, zbog čega ponekad zapada u diplomatski problematične situacije, BBC navodi da je on sada ponudio usluge Srbije u rešavanju konflikta koji se produbljuje.

Srbija je upravo preuzela predsedavanje OEBS-om koji trenutno nadgleda situaciju u Ukrajini.

Nikolić priznaje da je njegova zemlja u teškoj situaciji , jer se njena dva glavna partnera u sporu i on to vidi kao veliki izazov.

"To je kao da imate dvoje dece, ne možete da se odreknete jednog od njih", rekao je on.

"Mi ne možemo da raskinemo naše tradicinonalne veze sa Rusijom. Naš narod nam ne bi nikad oprostio", rekao je Nikolić i izrazio nadu da Srbija može da pomogne EU i Rusiji da se sete šta su njihovi zajednički interesi - pre svega na planu energetike.

BBC podseća da je konflikt doveo do otkazivanja izgradnje projekta Južni tok, koji trebalo da bude veliki infrastrukturni projekat u Srbiji kao i da joj osigura energetsku bezbednost. Ukoliko bi rešenje za krizu bilo pronađeno, ono bi takođe smanjilo pritisak na vladu u Beogradu da se svrsta uz spoljnu politiku Brisela.

Britanska stanica navodi da što se Srbija bude više približavala članstvu EU to će biti teže izlaziti iz diplomatskog okvira Unije.

Nikolić smatra da do čanstva u EU ima još dosta. Početni cilj - članstvo 2020. je oduvek izgledao optimistično, ali za sada nijedno od 35 poglavlja nije otvoreno.

"Zadovoljan sam kako Srbija ispunjava svoj deo obaveza iz sporazuma, zadovoljan sam odnosnom EU i javnim izjavama, posebno visokih zvaničnika EU, ali čini mi se da je tempo veoma usporen i da njegovo ubrzanje uopšte ne zavisi od Srbije, već isključivo od EU", rekao je Nikolić.

Pročitajte i: 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd