Skip to main content
vojnik za vreme oluje

"OLUJA" U BROJKAMA: Na Knin udarile 5 puta brojnije hrvatske snage plus bombarderi SAD

Foto: Srbija Danas
Američka oprema korišćena i za ometanje srpskih komunikacija, što je odseklo komandu Republike Srpske Krajine

U operaciji "Oluja" učestovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske i policije ("redarstvenika"), kao i Hrvatskog vijeća odbrane, hrvatske formacije iz BiH koja je na Knin udarila "s leđa". Njima se suprotstavilo oko 31.000 vojnika Republike Srpske Krajine.

Hrvatskim snagama treba pridodati i američke bombardere koji su 4. avgusta oko 04.00 časova ujutro bombardovali dva radara koji su bili u posedu krajiških Srba. Bilo je to dva sata uoči početka operacije "Oluja". Američka oprema je korišćena i za ometanje srpskih komunikacija, što je odseklo komandu Srpske Krajine. 

Prema podacima hrvatskog Ministarstva zdravlja poginulo je 174 pripadnika hrvatskih snaga, a ranjeno je 1.430, dok je na srpskoj strani poginulo 726 vojnika. 

Područje koje je bilo pod ofanzivom hrvatskih snaga napustilo je skoro celokupno srpsko stanovništvo, njih oko 250.000. Spaljeno je 20.000 srpskih kuća, a i ostale su opljačkane. 

Oluja u brojkama
Foto: Srbija Danas

Hrvatske vlasti su zatvorile područje Krajine za povratak izbeglih, a ulaz je bio dozvoljen samo hrvatskim snagama i hrvatskim izbeglicama. Srpske kuće su minirane, a nad preostalim stanovništvom je sproveden teror.

Prema izveštaju Alana Gorana, komandanta policije UN za Knin, nakon dolaska hrvatskih snaga na području tog grada je pronađeno 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća. 

Tokom "Oluje" nestalo je 1.805 osoba. Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava tokom "Oluje" je ubijeno 667 civila. Informacioni centar "Veritas" ima spisak sa imenima 2.313 poginulih i nestalih. Od tog broja je 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

Za zločine nad Srbima u "Oluji" Haški tribunal nikog nije osudio. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd