Ponedeljak 26. feb 2024.
Veljko Čubrilović

Oproštajno PISMO SRBINA koji je OBEŠEN u Sarajevu koje će vas žestoko PRODRMATI!

Foto: Wikimedia
Reči nakon kojih se plače!

Na današnji dan 1915. godine, u Sarajevu je obešen srpski učitelj Veljko Čubrilović, jedan od učesnika atentata 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

I pored toga što zakon Austrougarske nije predviđao smrtnu kaznu za maloletne osobe, on kao najstariji među izvršiocima atentata nije mogao da je izbegne. Noć pred smrt, Veljko je svojoj porodici napisao pismo. Original je spaljen po naredni suda, ali se tamničar zažalio i pre nego što ga je zapalio, prepisao ga je. Potresne reči čoveka pred čijim očima je već bila smrt svedoče o veri da žrtva nije uzdaludna, i da će svima, pa i njegovoj Nadi koja je tada imala tek osam godina, u budućnosti ogrejati sloboda.

Prenosimo vam deo pisma:

“Kada primiš ovo pismo, moj duh lebdeće nad Tobom i našim čedom, milom Nadom. Tvoj Veljko ostaviće ovu “dolinu suza”, a ništa nema da ostavi tebi, mila moja, i našem detetu, nego svoju neizmernu ljubav prema nama. Dušo, poslednja moja misao biće upućena vama, mojim najmilijima. Ne tuguj mnogo, ne žalosti se. Tako je moralo biti.

Preda mnom na stolu leže slike Tvoje i Nadine, ja vas ljubim, a neki unutrašnji glas mi šapće, da će vas posle moje tragedije pratiti sreća i blagoslov Božji. Budite sretni, a vreme će izlečtiti i ovu tešku ranu. Mila moja ja poznajem život i predviđam da ćeš ti hrabro koračati kroz njega i krčiti trnovite staze kojim ćete stupati.

Ali dušo, ako bi put bio isuviše trnovit da ne bi dostojalo Tvoje snage da ga krčiš, potraži druga koji će Te razumeti, kao što sam Te ja razumevao, pa s njime udruži svoj život. Od mene, neka Ti je prosto. Ti si zaslužila da budeš sretna.

Kada naša Nada odraste i mogne razumeti, ispričaj joj sve o njenom ocu. Držim da će me razumeti i oprostiti svome ocu što je osirotila. Da, ja tražim i molim njen oproštaj, jer nisam prema njoj izvršio roditeljsku dužnost. Ti ćeš reći milom čedu: tvoj tata je tebe voleo više nego svoj život, ljubio te i nosio kada si bila mala, o tebi je mislio i dan i noć.

Neizmerno vas voli i ljubi vaš tata. Neka vas Gospod blagoslovi. Molite se njemu, da mu bude milostiv.”

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd