Četvrtak 07. dec 2023.
Izložba David Pužado

Otvaranje izložbe Davida Pužada u Galeriji Instituta Servantes

Foto: Promo
U utorak, 16. septembra od 19 časova biće otvorena izložba Davida Pužada u Galeriji Instituta Servantes.

Takođe ćete u sklopu izložbe, u četvrtak 18. septembra u 19 časova, moći da pogledate film "Haime Hil de Biedma, portret jednog pesnika" (RTVE), čiji je autor njegova nećaka Ines Garsija-Albi, koja će i otvoriti izložbu u Beogradu.

Izložba David Pužado
Foto: Promo

Haime Hil de Biedma i Alba (Barselona, 1929-1990) je španski pesnik i jedan od najznačajnijih autora Generacije ´50. 

"Ovaj projekat nastaje jednog dana, jednog popodneva, kada sam osetio potrebu da uz malo reči kažem mnogo toga... u Beogradu. Rezultat je bio ništa drugo do fotografisanje jedne od ovde izloženih pesama i, zapravo, začetak svega ovoga. Treba reći i to da ovo delo nije napravljeno da bi se komercijalizovalo, već da se kreće", navedeno je u najavi.

Izložba David Pužado
Foto: Promo

Ovu izložbu, koja označava početak nove sezone kulturnih aktivnosti u Institutu Servantes, čini fotografski prikaz desetak tekstova Hil de Biedme kroz prizmu katalonskog fotografa Davida Pužada. Sačinjena od 11 fotografija, izložba, već predstvljena u Gradskoj biblioteci u Terasi (Barselona) u maju 2013, biće dopunjena video materijalom koji je za ovu priliku pripremio srpski umetnik Danilo Lučić, uz muziku Davida Granata.

Izložba je otvorena do 9. novembra.

Izložba David Pužado
Foto: Promo

David Pužado je od onih fotografa koji vole da se izražavaju kroz jednostavnost i minimalizam, koji uz svoje fotografije daruje i tišinu, nešto što je naizgled vrlo jednostavno, dok je, zapravo, veoma komplikovano. Ume da otvori dušu posmatrača i da u nju uroni do dubina do kojih je najteže stići. Sivi tonovi koje stvara pretvaraju se u suptilne, uz malo materijala uspeva da nas pošalje na putovanje u druge svetove, vrlo verodostojne u tuđim očima, pune samoće. Nalazimo se pored jedne od onih osoba koje nam svojom svetlošću i talentom, poklanjaju dušu na svakoj od njegovih slika.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd