Četvrtak 07. dec 2023.
devojka jede noću

Ovim TRIKOVIMA ćete SMANJITI APETIT i lakše izdržati dijetu

Foto: Profimedia
Nije teško. Za početak, važno je da imate volju.

Sve što radite, vašem organizmu je uvek potreban balans i ništa premalo ni previše nije zdravo. Kada ste na dijeti, sve vam je teško i uradili biste što šta kako biste zakamuflirali glad. Svaka borba sa dijetom odnosi se na borbu protiv apetita. Ako ne možete da obuzdate svoj apetit na posebnom režimu ishrane, vrlo verovatno nećete ni postići one rezultate koje ste želeli.

IZBEGAVAJTE DŽANK FUD

Iako vam ovo zvuči sasvim logično, razlog zbog kojeg bi trebali izbegavati džank hranu poput hamburgera, pice, sladoleda i sl, nije taj što će jedan takav obrok upropastiti vaše mršavljenje, već zato što već i male količine takve hrane snažno povećavaju apetit. Namirnice koje u kombinaciji sadrže zasićene masti i jednostavne ugljene hidrate povećavaju želju za hranom, stoga ih izbegavajte i u malim količinama kako bi apetit bio pod kontrolom.

brza hrana
Foto: Profimedia/ilustracija

JEDITE JABUKE

Zbog dobre kombinacije vlakana, pektina i vode jabuka je odlična voćka koja snižava apetit, a ima jako malo kalorija. Jabuku možete iskoristiti između obroka kako bi smanjili glad, ili je možete pojesti oko 30 minuta pre obroka, pa ćete zbog sitosti i manje pojesti za glavni obrok.

JEDITE LJUTU HRANU

Crvene ljute papričice, kajenski papar, čili, i sva druga ljuta hrana neće direktno uticati na mršavljenje, ali mogu pomoći u kontroli apetita. Kapsaicin koji se nalazi u ljutim paprikama inhibira apetit, a osim toga, ljuta se hrana obično sporije i jede pa ćete pojesti manje hrane dok do mozga dođe signal koji javlja da ste siti.

začinjena hrana
Foto: Profimedia

U KUHINJI ŠTO MANJE HRANE

Okidač za apetit često može biti vizualan. Razmislite, koliko puta niste osećali glad dok niste ugledali neku ukusnu hranu u kojoj biste rado uživali. Ako se želite ozbiljno posvetiti dijeti i postići značajnije rezultate, ne smete dozvoliti da pokleknete nepotrebnom prejedanju koje možete sprečiti vrlo jednostavno – izbacite sve “zabranjene“ namirnice iz svoje kuhinje u onom periodu kada ste na dijeti.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd