Skip to main content
Aleksandar Vucic

OVO JE DESET TAČAKA: Premijerov program rada nove Vlade Srbije

Foto: Profimedia
Svaka tačka biće obrađena na deset strana.

Program nove Vlade je u izradi, a ovo su neke od tačaka koje će se naći u njemu. Reč je o polaznim tačkama, koje će u programu biti detaljno razrađene, a Vučić će svaku stavku obraditi na deset strana.

"NIJEDAN KORISNIK NIJE OSTAO BEZ BRIGE": Sistem socijalne zaštite pokazao da funkcioniše

  1. Nova radna mesta: smanjene nezaposlenosti i ulaganje u nova radna mesta za budućnost (IT, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, direktna strana ulaganja, industrijski parkovi...)
  2. Uravnotežen budžet: rešavanje problema iz prošlosti (NPL's, restrukturiranje duga, preduzeća u državnom vlasništvu, privatizacija, energetika)
  3. Povezivanje Srbije sa svetom: ulaganje u infrastrukturu i turizam kako bi Srbija postala regionalno saobraćajno čvorište (infrastruktura: koridori, luke, pruge... Turizam: letovi, avio-saobraćaj, MRO (održavanje, popravka, remont)).
  4. Pokrenuti poljoprivredu, podstaći naše zemljoradnike da uvećaju i prošire proizvodnju (dodata vrednost, vrednosni lanac, marketing, reforma u oblasti poljoprivrednog zemljišta, reforma podsticaja, subvencija)
  5. Kvalitetno obrazovanje mladih: reforma obrazovnog sistema Srbije (predškolsko, TVET/dualno obrazovanje, reforma visokog obrazovanja, sveobuhvatni programi za mlade)
  6. Zdravlje na prvom mestu: novi plan za zdravstvenu zaštitu za vas i vašu porodicu (rad na prevenciji bolesti, uređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, veći kvalitet nege, rešavanje pitanja strukturnih troškova.
  7. Obezbediti pravedno društvo: borba protiv korupcije i podrška onima kojima je najpotrebnija kroz pravedniji sistem socijalne zaštite (borba protiv korupcije, sive ekonomije, preusmeravanje socijalne zaštite na one kojima je zaista najpotrebnija.
  8. Sistem koji služi građanima: korenite promene ka efikasnom javnom sektoru (racionalizacija broja zaposlenih u cilju efikasnosti (plata), eliminisanje birokratije, E-vlada).
  9. Očuvanje bezbednosti zemlje: borba protiv kriminala, očuvanje nacionalne bezbednosti i borba protiv terorizma (borba protiv kriminala, zaštita od katastrofa, zaštita životne sredine.
  10. Put Srbije u Evropsku uniju.

Prva tačka odnosi se na nova radna mesta - IT, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, strana ulaganja...

SKUPŠTINA SRBIJE 3. JUNA: U novom sazivu skupštine biće poslanici sa 12 izbornih lista

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

Ekonomista MIhailo Crnobrnja kaže da je izbor prve tačke jako dobar.

DAČIĆ POSLE KONSULTACIJA S NIKOLIĆEM: Nastavak saradnje SPS i SNS u interesu Srbije

- Nezaposlenost je najveći problem i treba ga najozbiljnije shvatiti. Što se tiče internet tehnologija, to je izbor u trendu, svakako bolji nego da je reč o industriji obuće ili odeće. Umesto stranih investicija, više bih voleo domaće, posebno zato što svaku stranu subvencionišemo - navodi Crnobrnja za Blic.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd