Skip to main content
Cverglan

PECAROŠKA MUKA: Upoznajte najomraženiju ribu u srpskim vodama!

Foto: Youtube Printscreen/Milan Stojković
Poznat je i pod nazivom "američki somić". Pecaroši mu tepaju i "klintončić", eto dokle ide ta mržnja.

Zamislite ovu situaciju - lepo jutro pored vode, ptičice cvrkuću, pivo hladno kao taštin osmeh. Štapovi zabačeni, radost pecanja je u toku. Tek, štap koji je zabačen u dubinu počinje da igra... i to ozbiljno. Već puca adrenalin, udaraš kontru i izvlačiš ribetinu - malo sutra. Na udici stoji američki somić, to jest CVERGLAN. Nakostrešio je bodlje, progutao udicu, što kažu, do dupeta i ima 10 grama u težini! Sad jedino pomažu klješta. Po svoj prilici, ceo dan će propasti, jer kad ova mini-zverka udari, sve fine i kulturne ribe pobegnu glavom bez obzira.

Nažalost, većina pecaroša uopšte ne mora da zamišlja ovu situaciju, jer su je doživeli mnogo puta. Vreme je da upoznamo ljutog neprijatelja, Njegovo gadničanstvo, cverglana. 

Cverglan, riba
Foto: Wikipedia

Ova sićušna pošast stigla je u Srbiju u 19. veku, a postoji legenda da je ga je sa svojih silnih putešestvija doneo čuveni matematičar i pecaroš Mihailo Petrović, dobri Mika Alas. Navodno, Mika je video da cverglani u Americi rastu i do tri kile, pa je odlučio da ih donese u Srbiju, da popravi riblji fond. Naravno, nećemo optuživati legendarnog Miku bez dokaza. Neko ga je doneo i sad se valja boriti s njim. 

Cverglan naseljava mirnije vode, kao što su bare i kanali i raste do pola kilograma, ali to je prava retkost. Jede bukvalno sve na šta naiđe, a voli i ikru, što ga čini zlikovcem van svake mere. Kada krene u potragu za hranom, može se pecati svuda, i u dubini i u plićaku. U stvari, MORA se pecati, jer nema izbora. Mali skot je neverovatno izdržljiv - podnosi i visoke i niske temperature, može da preživi pod ledom. Može da gladuje nedeljama. Ima tri bodlje, zbog kojih ga niko ne dira. Njihov ubod je vrlo neprijatan i bolan. 

Bas (riba) je jedini prirodni neprijatelj cverglana, a organizovano izlovljavanje je jedan od retkih načina da se smanji njihov broj. 

Hajde za kraj da mu damo jedan "plusić" - meso cverglana je vrlo ukusno, pa ko ima živaca da ga čisti može da napravi sasvim solidnu čorbicu od njega. Ribolovcima početnicima može da bude zanimljivo da ga pecaju, jer radi kao blesav kad je gladan. 

Iskusniji pecaroši tvrde da prihrani treba dodati limuntus, jedina stvar koja se cverglanu gadi, ali ovo nije provereno. Dakle, pecaroši koji znate kako da ga oterate, pomagajte! 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd