Pečeni kesten uklanja neurološka oštećenja
Kestenje je sklono da održava optimalan nivo dobrog holesterola u organizmu, dok loš holesterol smanjuje.
Uskoro počinje sezona kestenja, a svi ljubitelji ove namirnice tačno znaju gde mogu da nađu svoje omiljene ulične prodavce kestenja. Ne samo da su dobro sredstvo za zagrevanje, već su vrlo delotvorni za naš organizam.
KESTENJE "PODRŽAVA" CELIJAČNU BOLEST. Kestenje ne sadrži gluten, vrlo čest protein u žitaricama, koji je vrlo rizičan za tanko crevo i izaziva niz alergijskih i nepodnošljivih simptoma.
KESTENJE JE BOGATO UGLJENIM HIDRATIMA. Oni su složene strukture, pa je njihov izvor jako teško može pronaći. Poznati su da održavaju optimalan nivo šećera u krvi i imaju sposobnost da daju posebnu energiju telu i drži hiperaktivni duh.
SNIŽAVAJU HOLESTEROL. Porcija kestenja sadrži oko 21% preporučene doze prehrambenih vlakana, koja je neophodna kako bismo imali dozvoljen nivo masti u organizmu. Bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, kao što je oleinska kiselina. Studije pokazuju da pomažu u ravnoteži dobrog holesterola (HDL), dok smanjuju loš (LDL).
Pročitajte i: Celer kao pomoćnik u borbi protiv lošeg holesterola
BOGAT IZVOR ANTIOKSIDANSA. Kesteni su bogati vitaminom C, jer je to jedini orašasti plod koji ga sadrži. Ljubitelji kestenja sigurno imaju bele zube, jake kosti i jake krvne žile. U slučaju da vam je napadnut imuni sistem, jedite kestenje jer oni štite organizam od slobodnih radikala. Smanjuju rizik i od nekih vrsta raka i bolesti srca, prenosi nutrition-and-you.com.
Porcija kestenja predstavlja 35% preporučene dnevne količine folne kiseline koja ima važnu ulogu u sprečavanju neuroloških oštećenja na fetusu, što ga čini najboljim izborom za trudnice.
Pročitajte i: Laž o holesterolu