clear sky
16°C
10.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pihtije od piletine

22.08.2014. 10:54
Piše:
Srbija Danas
Pihtije
Pihtije / Izvor: Foto: Tumblr/ilustracija

Specijalitet vredan pažnje.

Potrebno:

  • 1 pileće belo meso
  • pola konzerve graška
  • 2 jajeta
  • 2 šargarepe
  • 25g želatina
  • 1 koren peršuna
  • ½ celera
  • so, biber

Priprema:

U veliki lonac staviti piletinu, povrće i začine. Sipati 1,5 litar vode i kuvati. Meso i povrće izvaditi i ohladiti, a supu procediti, da ostane litar tečnosti. Meso iseći na kockice, a šargarepu na kolutove.

Jaja skuvati, ohladiti, pa iseći na kolutove. Grašak izvaditi iz limenke i ocediti.

Na dno suda ređati jaja, grašak i šargarepu, pokriti meso, staviti povrće, pa opet meso...

25g želatina preliti sa 10 kašika hladne vode, ostaviti 5 minuta da nabubri. Ugrejati supa (da bude topla, ne vruća), staviti želatin i promešati valjano. Sipati u sud sa mesom i povrćem i ostaviti da se stegne.

Ukoliko ne volite želatin, priroda ima odgovor i za to:

Uz belo meso kuvajte i pileće noge. U njima je sasvim dovoljno prirodnog želatina (vezivnog tkiva) koji će stisnuti pihtije. Ako kuvate nogice, kuvajte ih najpre bez začina i povrća jer bi se ono raspalo (njima treba više vremena da se skuvaju kako treba). Okomite i sa njih meso, sa sredine, veoma je ukusno.

Ako volite piletinu, predlažemo da pogledate i ovaj specijalitet: Piletina saltimboka