light rain
17°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pita od borovnice

19.08.2014. 10:54
Piše:
Srbija Danas
Pita od borovnica
Pita od borovnica / Izvor: Foto: Tumblr

Lepo i zdravo – dakle, fantastično!

Potrebno:

  • 300g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 6 kašika hladne vode
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 150g putera
  • 400g borovnica
  • 1 kašičica cimeta
  • 80g mlevenih oraha
  • 50g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika prezli

Priprema:

Brašno pomešati sa praškom za pecivo, dodati puter isečen na listiće, so, šećer i sve zajedno umesiti rukama (izmrviti), pa na kraju dodati hladnu vodu. Zamesiti glatko testo i ostaviti ga u frižideru 30 minuta. Borovnice dobro ocediti.

Podmazati i posuti brašnom kalup za pitu, pa delom testa prekriti dno i stranice kalupa. Po testu sipati prezle i rasporediti oceđene borovnice, sve posuti cimetom, šećerom u prahu, vanilin šećerom i orasima. Preostalo testo rastanjiti i staviti preko borovnica, premazati žumancetom i izbosti viljuškom, kako testo ne bi ispucalo, pa peći 40 minuta na 180°.

Pitu posuti prah šećerom.

Takođe, gornju koru možete iseći i na trakice, pa ih ispreplitati preko borovnica.