few clouds
17°C
07.05.2024.
Beograd
eur
117.1119
usd
108.7491
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PITALI SMO NUTRICIONISTKINJU: Šta je to NAJŠTETNIJE što jedemo svakodnevno?

01.11.2015. 07:10
Piše:
J. V.
masna hrana
masna hrana / Izvor: Profimedia

Devedeset odsto proizvoda koje redovno kupujemo sadrže veoma loše sastojke! Evo o kojima je reč!

U današnje vreme čovek se sve manje posvećuje zdravoj ishrani kako bi očuvao i poboljšao svoje zdravlje i kvalitet života. Faktori koji na to utiču su nedostatak vremena za pripremu obroka, manjak finansijskih sredstava i neinformisanost o uticaju namirnica na organizam.

brza hrana
brza hrana / Izvor: Profimedia

- Ono što se najviše konzumira, a redovnom upotrebom narušava zdravlje je brza hrana, poput gotovih jela iz prodavnice ali i pljeskavica i pica koje se zalivaju koka kolom. Slogan današnjice je – živi brzo i hrani se lako, tj. hrani se gotovom hranom koja se kupuje - primećuje nutricionistkinja Marija Stojkovac.

Ona ističe da je problem koji nastaje redovnom konzumacijom brze i instant hrane taj što se time unose prevelike količine soli, masti i šećera koje štete organizmu.

tiganj
tiganj / Izvor: Profimedia

- Želeći da se hrani zdravije neko će umesto palačinke kupiti integralni keks, ali kada bi pročitao sastojke shvatio bi da pored mnogih aditiva, keks sadrži dosta nezdravih masti, belog brašna i šećera koji prekomernom konumacijom štete organizmu - zaključuje Marija Stojkovac.

Nutricionistkinja naglašava da je hrana koju jedemo previše oksidovana, odnosno ima previše slobodnih radikala koji uništavaju sve strukture našeg organizma, pre svega masti a zatim i proteine. U takvu hranu spadaju lisnata testa i pržena hrana koja u sebi ima ulje u kome se nešto već pržilo (ulje iz friteza).

- Veštački zaslađivači, aditivi i fabrički prerađena hrana su sada čak u 90 odsto proizvoda koje kupujemo svaki dan, a takođe narušavaju zdravlje - ističe ona.

šećer i zaslađivači
šećer i zaslađivači / Izvor: Profimedia

Kao što većina ljudi zna, i Stojkovac ptvrđuje da se šećer nalazi u skoro svim slatkim proizvodima, ali i slanim, poput kečapa, konzervirane ribe i hleba. Problem je što nismo ni svesni koliko nezdravog belog šećera unosimo dnevno, a nije nam potreban ni jedan gram.

- Energiju i ugljene hidrate možemo izvlačiti iz voća, meda, ali i ražanog hleba. Ako biste probali da izbacite iz ishrane sve namirnice koje sadrže šećer, uz voćnu užinu i bez bilo kakvih sokova, shvatili biste da vam slatko u obliku čistog šećera nije potrebno.

Nutricionistkinja smatra da je najbolji savet da se informišete i počnete da čitate sastojke zapisane na pakovanjima, kao i da jedete tri puta dnevno uz dve užine, zaobiđete pekaru i pržene namirnice zamenite dinstanim ili pečenim.

Ukoliko vam je ovo bilo korisno, pročitajte OVO i više nikada nećete baciti koru od banane, za razliku od svega navedenog gore.

Pročitajte i: