POKAŽITE ŠIPAK ZDRAVLJU: Divlja ruža vas čuva!

06.10.2014. 22:52
Čaj od šipka / Izvor: Profimedia
Kućna apoteka je nezamisliva bez šipka.

Šipurak ili šipak ili divlja ruža (Rosae pseudofruktus) izuzetno je lekovit i sadrži hranljivo biljno ulje. Plod se bere ručno, krajem septembra i u oktobru, kada sazreva. Suši se na suncu ili u sušarama, na temperaturi od 80 stepeni. Posle toga je tvrd, smežuran, sjajan i tamnocrvene boje. Ima slatko-kiseli ukus i nema miris.

Seme sadrži oko 10% masnog ulja, koje je bogato oleinskom, linolnom i lineoleinskom kiselinom. Šipak je pun vitamina C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima, taninima...

Zbog vrednih sastojaka koristi se kao tonik, vitaminski napitak protiv prehlade i grupa, kao blagi laksativ i diuretik. Džem i marmelada od šipka se kod nas tradicionalno spremaju.

Masno ulje ove biljke idealno je za suvu kožu jer je čini elastičnom, mekom i glatkom.

Čaj od divlje ruže deluje efikasno kod umora, malaksalosti i anemije, pročišćava krv, pomaže organima za varenje, podstiče izlučivanje urina bez nadražaja bubrega. Sprečava stvaranje peska, ublažava upale urinarnog trakta.

Ulje ove biljke koristi se u kozmetici, aktivna je supstanca u preparatima protiv upale kože. Primenjuje se lokalno u terapiji ekcema, akni i psorijaze, a preporučuje se posebno za negu izrazito suve i zrele kože. Istraživanja su pokazala da masno ulje divlje ruže blagotvorno deluje na ćelije epiderma. Najčešće se dodaje losionima za telo, kupkama, šamponima, balzamima za usne i kremama za lice i ruke, navode Novosti.

06.10.2014. 22:52
Pogledajte više