Sreda 06. dec 2023.
"Kainov ožiljak"

PREDSTAVA UŽIVO: "Kainov ožiljak" u Šapcu, ali i na televiziji

Foto: Youtube Printscreen/Šabačko pozorište
Predstava "Kainov ožiljak", po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena u Šabačkom pozorištu.

Roman o misiji Ive Andrića kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Nemačkoj objavila je "Laguna". To je istovremeno uzbudljiv politički triler, priča o nemogućoj ljubavi, potresna istorijska drama, parabola o ljudskosti u dehumanizovanom svetu, partija karata sa đavolom, faustovska dilema jednog velikog pisca i hipoteza o tome kako je nastao roman "Prokleta avlija".

U predstavi diplomatu i književnika Andrića igra Vladimir Milojević, dok će se u ulozi Hitlera i ostalih nacista pojaviti žene. Komad se igra na svečanosti povodom 175 godina od osnivanja pozorišta u Šapcu, sedam decenija njegovog kontinuiranog rada i 70 godina pobede nad fašizmom. Povodom jubileja, predstavu će moći da vide i gledaoci RTS-a, večeras na Drugom programu u 21 sat.

Prvo teatralno predstavljanje Šabac je imao 1840. godine, kada je pred Božić profesor Damjan Marinković pripremio "Svetislava i Milevu" Jovana Sterije Popovića. Predstava je igrana samo dva puta.

Godine 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište. Neposredno posle oslobođenja formirano je Narodno pozorište, koje je prvu predstavu dalo 14. decembra 1944. i sve do danas nastavlja tradiciju pozorišne umetnosti u tom gradu.

Teatar radi u zgradi Zanatskog doma, napravljenoj 1933. Godišnje pripremi od pet do osam premijera i prikaže oko 200 predstava.

 

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd