Ponedeljak 26. feb 2024.
Modeli pregovora Srbije sa EU

Pregovori Srbije sa EU da uključe i civilni sektor

Foto: Beta
BEOGRAD - Na skupu "Progovori o pregovorima - aktivni i informisani građani ili pasivni posmatrači procesa pregovora o pristupanju Srbije EU" razmatralo se o izmeni Modela pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Predsednik odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Aleksandar Senić izjavio je na skupu, na kome je predstavljena Deklaracija o zajedničkoj platformi civilnog društva za praćenje procesa pregovora o pristupanju Srbije EU, da će vlada odlučiti koji će delovi pregovora biti javni, a koji službena tajna.

"Da li će to vlada raditi, mi to u ovom trenutku ne znamo. Mi imamo najavu da hoće i najave da neće", rekao je Senić i dodao da ako određeni delovi pregovora budu službena tajna, da Odbor neće moći o tim pitanjima da obaveštava civilni sektor.

Senić je rekao i da Odbor na čijem je čelu ima tri zadatka - da kontroliše da svi zakoni koji se u narednom perodu usvoje budu u skladu sa pravnim tekovinama EU, da građane obaveštavaju o procesu pregovora i da u taj proces uključe civilni sektor.

"Pitanje je na koji način Vlada Srbije namerava da uskladi tri principa na kojima počiva proces pregovora - brzina integracija naspram demokrtaske kontrole vlasti i naspram učesća zainteresovanih aktera u celom procesu", rekla je Danijela Božović iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole i dodala:

"U zavisnosti od toga koji princip preovladava, takav će biti i sam model vođenja pregovora".
Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd