Skip to main content
Biciklista

NIJE SE PREDAO: Biciklom prešao 1300 kilometara, u želji da nađe posao

Foto: SD/ilustracija
Milan Stojiljković iz Donje Trnave već godinu dana na biciklu putuje kroz Srbiju sa svojim prijateljem i obilazi razne seoske sredine, a kao rezultat tih putovanja otkrio je šta nedostaje okolnim selima i pokrenuo brojne akcije kako bi poboljšao svet oko sebe. Sve to je rezultat obilaska 13 opština i pređenih 1300 kilometara!

"U svet biciklizma krenuli smo potpuno spontano. Nismo imali nikakvu ambiciju, ali kako smo prelazili kilometre bili smo sve opušteniji. Hteli smo da pobegnemo od stvarnosti, a ispostavilo se da smo, upravo, kroz biciklizam ušli u stvarnost još dublje", objašnjava Milan za Niške vesti.

Ovaj momak je završio Ekonomski fakultet 2011. godine, ali nije uspeo da nađe posao u struci. U potrazi za zaposlenjem, Milan je postao popisivač stanovništva, a naredne godine i popisivač poljoprivrede. Obavljati popis poljoprivrede bio je teži posao od popisa stanovništva, navodi Milan, jer su ljudi bili skeptični i iz straha odbijali da daju informacije o svojoj imovini.

Skupljajući razne priče brojnih ljudi, koji su bili željni razgovora, Milan je odlučio da sve to objedini u knjigu "Popisivač na točkovima". Ova knjiga je objavljena u martu ove godine i već je imao promocije u Donjoj Toponici, Nišu i Beogradu.

Biciklizam
Foto: Printscreen/Jasmin Jasko

Milan je objasnio da je pokušavao da nađe nešto lepo u tom poslu i da su to, upravo, bile anegdote sa terena. "Krenuo sam da šerujem sve to na tviteru pod nalogom Popisivač i video sam da se to ljudima dopalo", rekao je ovaj bivši popisivač i biciklista.

Međutim, osim biciklizma i objavljene knjige, Milan je i predsednik organizacije "Kobra", koja postoji od 2007. godine, i koja radi na brojnim društvenim i kulturnim akcijama. Edukovali su se kako da pišu projekte da bi mogli da svoje ideje sprovedu u delo.

"Napravili smo park u Donjoj Toponici, na mestu divlje deponije, koju smo očistili, i obnovili smo Dom kulture u tom selu. Sada je tamo i biblioteka, folklor za najmlađe, besplatan internet, stoni tenis, stoni fudbal, pikado, penzioneri mogu da igraju šah i to je sada mesto koje nas, mlade, drži za ovu sredinu", ističe Milan.

"Ja i još četvoro mojih drugara ćemo pešačiti do Atosa u Grčkoj. Ići ćemo od Vranja do Hilandara, što je oko 450 kilometara u jednom pravcu. Treba da krenemo 25. maja, a do tada moramo da nabavimo novu opremu. Zbog toga ću svu zaradu od prodaje knjige da uložim u štampanje novog tiraža i u opremu za to putovanje", objasnio je Milan Stojiljković na kraju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd