Ponedeljak 26. feb 2024.
Betmobil iz 1963.

Prvi betmobil u istoriji prodat za 11o.ooo evra (GALERIJA)

Betmobil iz 1963. Foto: Reuters
Pola veka star automobil, replika onoga što vozi slavni superjunak, ipak nije ni prineti novcu koji je prošle godine plaćen za još jedan betmobil.

Ljubav meru nema, pa ni kad je luda (cena). Aukcijska kuća "Prodaja nasledstva" (Heritage Auctions) udomila je jedan betmobil za 137.000 dolara, tj. za 11o.ooo evra.

Automobil je napravio Forest Robinson, strastveni Betmenov ljubitelj koji je proveo sedam godina prepravljajući Oldsmobile 88, sa sve 324 Rocket motorom kako bi ličio na šestoperni betmobil iz stripova koje je četrdesetih o pedesetih godina objavljivala kuća Di-si komiks (DC Comisc).

U pitanju je najstarija replika automobila koji vozi slavni superheroj, pola čovek, pola ljiljak, napravljena 1963. godine. Betmobil je bio u veoma lošem stanju. Njega su otkrili ljudi iz firme "Trgovina automobilima igračkama" (Toy Car Exchange LLC), vratili ga u prvobitno stanje i onda ga izneli na otvoreno nadmetanje.

"Ovaj auto je važan deo (prošle) popularne kulture, pa je zato za njim vladalo veliko interesovanje", kaže Margareta Beret, ispred aukcijske kuće.

Veliki novac nije i najveći plaćen za jedan betmobil. Prvo mesto ubedljivo drži primerak napravljen za seriju "Betmen" koja se emotivala tri sezone, sve do ukidanja 1968. godine. Taj automobil koštao je 4.2oo.ooo dolara i prodat je u januaru 2013.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd