Skip to main content
Galenika

RASPISAN TENDER ZA GALENIKU: Država traži partnera i 5 menadžera

Foto: Profimedia
Ministarstvo privrede objavilo je tender za izbor strateškog partnera za Galeniku koji će dokapitalizacijom steći udeo od 25 odsto te farmaceutske kompanije.

Izabrani strateški partner će imati obavezu da obezbedi najmanje pet stručnjaka koji će upravljati Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećim mestima u farmaceutskim kompanijma.

Pravo učešća na tenderu imaju kompanije ili konzorcijum koji su u 2015. godini imali prihod od najmanje 50 miliona evra ili imovinu u vrednosti većoj od 100 miliona evra.

Sertić o "Galenici": Razgovor sa svima koji žele da pomognu

Ponuđeni novčani iznos za dokapitalizaciju kojom se stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike ne može biti manji od sedam miliona evra.

Ponude će biti rangirane na osnovu ponuđenog iznosa za dokapitalizaciju i minimalnog broja zaposlenih u Galenici u periodu trajanja strateškog partnerstva.

Šarene pilule
Foto: Profimedia

Rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu je 4. maj, a zainteresovane kompanije dužne su da uplate depozit od 100.000 evra.

Vlasnici Galenike su država Srbija sa ulogom od 70 odsto, Akcionarski fond ima udeo od 15 odsto, a ostali akcionari 15 odsto.

Galenika je na spisku preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca ističe 31. maja. Dugovi te kompanije su premašili 200 miliona evra.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd