RIBA SA UMAKOM OD POMORANDŽE: Moderan specijalitet za tradicionalnu trpezu

06.01.2015. 10:51
Piše:
Srbija Danas
Riba sa povrćem / Izvor: Profimedia
Za Badnje veče pripremite ribu na ovaj način i oduševite nepca!

Potrebno:

  • 4 supene kašike maslinovog ulja
  • 4 fileta bele ribe
  • 1 supena kašika mešavine začina
  • 2 kafene kašičice limunovog soka
  • 2 šargarepe
  • 2 mlada luka
  • 2 tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica mešavine začina
  • 60g margarina
  • 1 mladi luk (beli deo sitno seckan)
  • 125ml soka od pomorandže
  • 1 kafena kašičica rendane kore od pomorandže
  • 1 kafena kašičica vegete
  • 1 kafena kašičica gustina
  • 2 kašike vode

Priprema:

Isecite 4 veća pravougaonika aluminijumske folije i premažite ih polovinom količine maslinovog ulja. Stavite svaki filet ribe na zasebnu foliju, pospite mešavinom začina, pokapajte limunovim sokom i premažite sa još malo ulja. Zamotajte ribu u foliju i pecite u zagrejanoj rerni na 180° 10-15 minuta.

Povrće očistite i isecite ga na tanke trake. U većem tiganju zagrejte ulje i povrće kratko prodinstajte. Dodajte mešavinu začina i dinstaje još dva minuta.

Na 20g margarina kratko prodinstajte sitno seckan luk. Dodajte pomorandžin sok, rendanu pomorandžinu koru i mešavinu začina. Kuvajte uz neprestano mešanje 3-4 minuta i dodajte gustim razmućen sa vodom. Skinite sa vatre i u vruć umak postepeno umešajte preostali margarin.

Pečenu ribu izvadite iz folije, stavite na ugrejane tanjire i poslužite s prilogom od povrća i umakom od pomorandže.

Piše:
Srbija Danas
06.01.2015. 10:51
Pogledajte više