Skip to main content
Ridiger Dalke

Ridiger Dalke: Bolest kao govor duše

Foto: Facebook
BEOGRAD - Nemački lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke predstavio je beogradskoj publici novu knjigu ''Bolest kao govor duše'', nastavak najpoznatije knjige iz psihosomatske medicine "Bolest kao put".

Dalke se danas smatra za najboljeg znalca primene ovog psihosomatskog pristupa lečenju, pošto se pionir metode Torvald Detlefsen, sa kojim je pre više od decenije objavio "Bolest kao put do izlečenja", definitivno povukao iz javnosti.

Kako je Dalke kazao "nikako nije mogao da ga nagovori da nastave zajednički započet posao". Ta njihova zajednička knjiga, koju je pre nekoliko godina objavila "Laguna", prevedena je na 24 jezika i imala je milionske tiraže jer su Detlefsen koji je bio holističko-humanistički psiholog i Dalke kao psihoterapeut pokazali put koji vodi ka dubljem razumevanju bolesti.

Do sada je objavio oko 90 naslova i bitno je doprineo razumevanju bolesti kao direktne posledice psihosomatskih stanja. On je objasnio da je "Bolest kao govor duše" dopuna i nadogradnja prethodne ("Bolest kao put") i u njoj je opisano mnoštvo (kliničkih) slika bolesti i data su uputstva kako da se "razume jezik tela, tumače registrovani simptomi i povežu s duševnim uzrocima".

Posle prvoga dela u kome se Dalke bavi uvodom u filozofiju znacenja i tumačenja slika bolesti, u drugom se bavi konkretno oboljenjima kao što su rak, oboljenja srca, alergije i greškama klasičnih lekara čiji je ishod bio smrtonosan, jer su to glavni zdravstveni problemi sa kojima se suočavaju ljudi u najrazvijenijim zemljama sveta.

Dalke je, inače doputovao u Beograd da bi bio jedan od govornika na Trećem međunarodnom kongresu mira posvećenom "Misteriji ženstvenosti-zadacima i odgovornosti žena i muškaraca u doba promena" koje od 30. aprila do 4. maja organizuje Udruženje "Porodični raspored" nastalo na osnovu saradnje sa Centrom za prirodnu medicinu u Johaneskirhenu u Nemačkoj.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd