clear sky
22°C
06.06.2024.
Beograd
eur
117.0839
usd
107.604
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Rustična fokača sa čeri paradajzom i origanom

23.07.2014. 10:56
Fokača sa čeri paradajzom i origanom
Fokača sa čeri paradajzom i origanom / Izvor: Foto: Profimedia

Postoji mnogo tipova fokače, a ovaj (sa čerijem i origanom) tipičan je za jug Italije gde je ova vrsta paradajza posebno sočna i ukusna zbog velike osunčanosti.

Potrebno:

  • 500g brašna
  • 25g svežeg kvasca ili kesica suvog
  • 250ml vode
  • 2 supene kašike soli + za posipanje
  • 6 supenih kašika maslinovog ulja
  • čeri paradajz
  • origano



Priprema:



Istopite kvasac u toploj vodi, pa dodajte brašno, tri supene kašike maslinovog ulja i so. Zamesite testo tako da bude glatko i da se tek malo lepi za podlogu. Mesite ga, otprilike, deset minuta, pa ga stavite u činiju, pokrijte i ostavite ga nekoliko sati na toplom mestu. Trebalo bi da naraste duplo.

Premesite testo (otprilike 5 minuta), pa ga stavite u podmazan pleh. Trebalo bi da bude debelo 1cm. Pritisnite prstima testo dobro, da se rasprostre u plehu.

Prelijte testo sa 3 kašike maslinovog ulja tako da sklizne u udubljenja koja ste napravili prstima.

Ostavite na toplom da narasta još pola sata. Za to vreme isecite čeri paradajz na polovine i blago ga stisnite, da se otarasite viška vode i semenki.

Poređajte paradajz na testo dobro pritiskajući i odozgo pospite origano, još malo soli i maslinovog ulja.

Pecite 35-40 minuta, na 190°C - dok ne dobije zlatnu boju.

Fokača može biti izvrsna popodnevna grickalica, ali dobra je i za nošenje na piknik.