Skip to main content
sahrana

SAHRANU MALOG UROŠA PRESEKLI KRICI MAJKE: Sine, ne ostavljaj me, ne da te majka!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nesreća kakva se ne pamti.

Na igralištu u Kosovskoj ulici, stativa i golova više nema. Samo sveća i čokolada podsećaju na tragediju šestoipogodišnjeg Uroša Plančaka, za kog je igra među stativama na "divljem" igralištu, bila kobna. Mali Uroš sahranjen je u subotu u 14 časova na groblju u ovom mestu.

Ispraćaju, uz rodbinu i prijatelje, prisustvovalo je nekoliko stotina meštana, kao i predstavnika opštine Žabalj i Mesne zajednice Đurđevo. Opelo ispred kapele i nad grobnicom služilo je 14 sveštenoslužitelja. Đurđevo, kako se moglo čuti na sahrani, ovakvu nesreću ne pamti, prenose Novosti.

Beli kovčeg, na kom je, uz cveće stajala i figurica transformersa, omiljene Uroševe igračke, ispratili su roditelji - otac Miša (31), koji je, sa najbližim rođacima pridržavao majku Milanu (26), sasvim onemoćalu od bola i tuge.

- Sine, ne ostavljaj me! Sine, Uroše, ne da te majka... - tišinu posle opela, dok je kovčeg spuštan u grobnicu, presekli su krici majke Milane. - Sine, ustani...

Apel

Vitomir Lisica, predsednik Sportskog saveza u Žablju, apelovao je na sugrađane koji planiraju da postavljaju sprave na igralištima.

- Apelujemo na sve sugrađane, ukoliko žele da postavljaju sprave na igrališta, da se prethodno obrate nadležnima - istakao je Lisica.

Mali Uroš, podsećamo, podlegao je povredama zadobijenim na sportskom terenu kada je na njega pala neobezbeđena metalna stativa. Dečak je sa dva meseca starijim bratom od tetke, u sredu bio na ovom terenu u naselju Telep, gde se često okupljaju deca i igraju. U jednom trenutku na njega je pala stativa koja nije bila pričvršćena i teško ga povredila.

U bolnicu je dovezen u teškom stanju i bio je priključen na aparate, ali je, nažalost, u četvrtak oko 23 sata preminuo.

Uroš je, kako je ranije pričao njegov otac Miša, sa majkom otišao u taj deo Đurđeva kod rođaka. Mališan, koji je trenirao fudbal, sa bratom od tetke otišao je na neuređeni teren, a onda se iznenada desila nesreća.

Na terenu "peskara", stative su, kako pričaju pojedini meštana Đurđeva, postavljene pre sedam, osam godina, ali od tada niko nikada nije kontrolisao da li su one dobro pričvršćene i bezbedne za igru.

Dan žalosti

Povodom nesreće na improvizovanom sportskom terenu, u kojoj je nastradao mali Uroš, predškolac Predškolske ustanove "Detinjstvo" Žabalj, 5. mart je u ovoj opštini proglašen za dan žalosti.

Predsednik Sportskog saveza u Žablju, Vitomir Lisica, je rekao da će se narednih dana formirati stručna komisija koja će prekontrolisati sva igrališta na teritoriji žabaljske opštine, da bi se proverila njihova ispravnost.

Sagovornik predočava da je Opština nedavno raspisala javnu nabavku, upravo za proveru dečjih igrališta, ali da je prošla neuspešno. Javila se samo jedna firma koja poseduje licencu, ali zbog nekompletne dokumentacije nisu mogli da im povere taj posao, te će se konkurs ponoviti.

Za Uroša je, međutim, kasno... 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd