Skip to main content
Vladimir Putin i Nikola Sarkozi

SARKOZI SA PUTINOM: Svetu je potrebna Rusija

Foto: Reuters
Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi boravio je danas u poseti Moskvi gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i poručio da je svetu potrebna Rusija.

Sarkozi je naglasio da Rusija i Evropa moraju da sarađuju da bi okončale trenutne tenzije, posebno u Siriji, a Zapad je pozvao da prestane sa izolacijom Rusije.

"Duboko sam ubeđen da je Rusija potrebna celom svetu. Rusiji i Evropi je suđeno da sarađuju, kazao je Sarkozi.

Sarkozi je pre sastanka sa Putinom održao predavanje na moskovskom Univerzitetu gde je poručio da ne bi "smeli da prihvatimo novi hladni rat jer bi to bio poraz i za vas i za nas", prenele su agencije.

On je rekao da "nema smisla izolovati Rusiju" u vreme velikih izazova, kao što je kriza u Siriji.

Saradnja u Siriji

S obzirom da Islamska država preti regionu, koalicija predvođena SAD mora da sarađuje sa Sirijom, Iranom i Rusijom, naveo je Sarkozi, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine.

"Moramo dve koalicije spojiti u jednu. Bez Rusije, ne mogu se rešiti veliki svetski izazovi", rekao je Sarkozi, dodajući da je svetska uloga Putina "više pozitivna, nego negativna, uprkos našim razlikama".

Sarkozi je na sastanku Putinu rekao da, uprkos neslaganjima, mora da se nađe način za dobar kompromis.

"Svetu je potrebna Rusija. Rusija i Evropa mogu da sarađuju...Razgovaraju, slušaju i poštuju se, to je budućnost za Rusiju i Francusku", kazao je Sarkozi.

Putin se, kako je naveo AP, Sarkoziju obratio neformalno na "ti".

"Veoma sam srećan što te vidim, Nikola. Toliko toga se dogodilo u Evropi, svetu i našim bilateralnim odnosima" u poslednjih godinu dana, kazao je Putin.

Istovremeno, oglasio se i premijer Francuske Manuel Vals koji je zamolio bivšeg francuskog predsednika da prilikom boravka u Moskvi ne dovodi u pitanje trenutnu poziciju francuskih vlasti.

"Ono što molim našu opoziciju jeste da ne dovodi u pitanje to što se trenutno dešava. Potrebno nam je jedinstvo, jer to je element snage i autoriteta koju Francuska ima spolja", rekao je Vals, preneo je Sputnjik.

Sarkozi, koji se nada pobedi na predsedničkim izborima 2017. godine, doputovao je u Moskvu sa delegacijom republikanaca.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd