Sreda 21. feb 2024.
Šarli Ebdo psi

"ŠARLI EBDO" NASTAVLJA PO STAROM: Evo koga je sve proglasio psima! (FOTO)

Foto: Reuters
PARIZ - Najnoviji broj satiričnog lista "Šarli Ebdo" izašao je danas, a tragedija koja se desila 7. januara kada je brutalno ubijeno 11 članova redakcije i isto toliko ranjeno, kao da ih nije dotakla, pa su nastavili sa starom politikom.

Tako su na najnovijoj naslovnici pojedine javne ličnosti koje su uvredljivo predstavljene kao besni psi. Na karikaturi je predstavljen psić koji u zubima drži primerak Šarli Ebdoa i beži od čopora drugih pasa od kojih neki imaju ljudske glave.

Čopor predvodi veliki pitbul terijer sa likom liderke Nacionalnog fronta Marin Lepen koja je među prvima govorila "Ja nisam Šarli". Pored nje je pudlica sa glavom Nikole Sarkozija, bivšeg predsednika Francuske. 

Za lik sveštenika koji četvoronoške trči za njima neki mediji smatraju da je u pitanju papa Franja koji je izjavio povodom tragedije u redakciji Šarli Ebdo da "ako nekom opsujete majku, možete očekivati da dobijete udarac" i dodao da ne možete provocirati i vređati veru drugih ljudi, niti praviti sprdnju od vere. On je podsetio da su zato tokom istorije vođeni mnogi verski ratovi.  

 Ipak, zbog nedorečenosti karikature, lako je moguće da na slici nije papa Franja, već francuski kardinal Filip Barbaran koji je izjavio između ostalog da je "Šarli Ebdo manifestacija ogorčenog nihilizma koji se sukobio sa drugim nihilizmom - radikalnim islamom".

Iza njih se na karikaturi nazire i još jedan neidentifikovani džihadista.

Šarli Ebdo psi
Foto: Reuters

Tu je i natpis "Šarli Ebdo se vratio". 

Pročitajte i: 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd