SAVRŠENE PERECE: Kao kod pekara Sime!
Sećate se kako je bilo divno kad mama ili tata porane pa vam za doručak donesu friške perece i 'ladan jogurt? Onaj u tetrapaku, razume se. E, sad vi svojim klincima ispecite domaće perece!
Potrebno:
- 1 šolja mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 3 supene kašike smeđeg šećera
- 2 ¼ šolje brašna + još brašna za mešenje
- 10 supenih kašika putera (+ još putera za podmazivanje pleha)
- 1 kafena kašičica soli
- 1/3 šolje sode bikarbone
- 2 supene kašike krupne soli
Priprema:
Da li ste nekada pravili ove predivne mekane lepinje?
Zagrejte mleko pa ga prespite u činiju i po njemu pospite kvasac. Ostavite na dva minuta, da se kvasac rastopi, pa drvenom varjačom umešajte smeđi šećer i jednu šolju brašna. Iseckajte i razmekšajte dve supene kašike putera i umešajte u testo. Dodajte preostalo brašno (1 ¼ šolje) i so, pa mesite testo koje će biti lepljivo. Prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i mesite dok ne bude glatko, ali i dalje malko lepljivo. Ako je potrebno dodajte još brašna. Testo oblikujte u loptu, stavite ga u blago podmazanu činiju i prekrijte samoprijanjajućom folijom. Ostavite ga da naraste duplo, otprilike jedan sat.
A volite li ruski slatki hleb?
Zagrejte rernu na otprilike 230 stepeni i podmažite pleh. Testo malo ugnjavite rukama u činiji, pa ga prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu. Podelite ga u šest delova. Svaki rolajte i razvlačite rukama da postane štap dugačak 70-ak centimetara, držeći testo za krajeve i udarajući središnjim delom po radnoj površini. Svaki štap formirajte u oblik perece.
Nikako ne propustite ovaj recept - Brza pita sa sirom!
Rastopite sodu bikarbonu u tri šolje vruće vode u plitkom plehu. Obazrivo i polako potopite svaku perecu u taj rastvor, pa je spustite u podmazan pleh i pospite krupnom solju. Pecite dok ne dobiju valjanu boju, 10-12 minuta.