Skip to main content
Keri i Đentiloni

SILE PRITISKAJU ZA MIR: Dve Libije u vladi nacionalnog jedinstva?

Foto: Reuters
Međunarodna konferencija o Libiji u Rimu

Američki državni sekretar Džon Keri kopredsedava međunarodnom konferencijom o Libiji u Rimu, na kojoj će pokušati da se izvrši pritisak na dve suprotstavljene libijske vlade da potpišu predlog UN, za koji su se dve strane složile da je 16. decembar krajnji rok.

Pored Kerija i SAD, današnjoj rimskoj konferenciji kopredsedavaju, naravno i domaćin, Italija.

Zapadne sile žele da vlada nacionalnog jedinstva preuzme vlast u Libiji kako bi se efikansije suprotstavila jačanju Islamske države, koja je četiri godine od rušenja režima Moamera Gadafija znatno ojačala svoje prisustvo u Libiji, daleko od svojih uporišta u Siriji i Iraku.

- Moramo pokazati da akcija vlada i diplomatije mogu biti brži od pretnje terorizma - rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni, koji uz Kerija kopredsedava sastankom.

- Mobilizacija međunarodne podrške za pomoć libijskim vlastima kako bi preduzele odlučujuću akciju i eliminisale ovu pretnju jeste nužna - rekao je predstavnik UN Martin Kobler pred Savetom bezbednosti u petak.

Međunarodno priznata vlada i izabrani parlament deluju samo na istoku Libije u Tobruku od prošle godine, kad je glavni grad Tripoli zauzela frakcija koja je uspostavila svoju vlast. Svaku stranu podržava deo bivših pobunjenika protiv Gadafija.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd