Subota 02. dec 2023.
Udžbenik iz istorije

UDŽBENIK ŠOKIRAO OSNOVCE: Srbi od Albanaca primili kulturu i oteli im zemlju!

Foto: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
Frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Pored navedenih skandaloznih tvrdnji, Mihaljčič ističe da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije, prenose Naše novine.

"Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom su se sa njima i stopili", stoji, između ostalog, u pomenutom udžbeniku.

Albanci oštećena strana

Tu nikako nije kraj navodima koji više liče na detalje albanske nego srpske istoriografije, već autor ide i korak dalje, u odeljku koji se bavi osmanlijskim osvajanjima ponovo pominje Albance kao oštećenu stranu."Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti", tvrdi autor Mihaljčić.

Udžbenik odobrilo Ministarstvo prosvete!

Istoričar Jovan I. Deretić kaže da se što pre mora stati na put ovom prekrajanju istorije i predstavljanju Srba kao okupatora naše zemlje koja im oduvek pripada. "U tom udžbeniku piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! Oko ove knjige je bilo dosta polemike, a poseban je skandal što je te navode odobrilo Ministarstvo prosvete, a štampao Zavod za udžbenike. Možemo mi da mislimo šta god hoćemo, ali gore od ovoga nema. Čemu to uče našu decu", ogorčen je Deretić.

Političke igrarije

Istoričar Vuk Mišić koji navodi da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.

"Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri, već indoevropskog porekla. Štaviše, i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu. Da ne govorimo o karti Evrope iz 814. godine, na kojoj se jasno vidi srpska država na Balkanu i albanska koja se graniči sa Jermenijom i Azerbejdžanom. To su činjenice i nije mi jasno ko stoji iza onakvih tvrdnji u istorijskom udžbeniku, jer mi sve to više liči na političke igrarije nego na istinu", smatra Mišić.

S druge strane, akademik Rade Mihaljčić, autor spornog udžbenika, ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

"Ono za šta ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem jeste da u knjizi nema apsolutno nijedne greške. Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom koga sam imao pomoć svojih studenata i kolega. Prvo sam detaljno pročitao celoukupnu stručnu literaturu na tu temu i sve što sam napisao je zasnovano na istorijskim činjenicama. Postoji mnogo školskih udžbenika s greškom, ali ovaj nije jedan od njih", izričit je Mihaljčić.

Inače, pre još četiri godine profesor Jovan I. Deretić je osumnjičio upravo akademika Radeta Mihaljčića da ga plaća albanska narko mafija. Poslušajte i procenite sami. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd