scattered clouds
25°C
20.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Smrznuto meso se ne prodaje kao sveže"

06.05.2015. 08:59
Piše:
Tanjug
Snezana Bogosavljevic Bošković
Snezana Bogosavljevic Bošković / Izvor: sps.org

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da potrošači u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost kada je reč o smrznutom mesu koje se uvozi iz EU, jer se ono odmrzava isključivo u registrovanim objektima i koristi samo za preradu.

Ona je istakla da apsolutno nije tačno da se u prometu na srpskom tržištu nalazi meso koje je uvezeno iz EU kao zamrznuto, a ovde se, po nekim tvrdnjama, nakon odmrzavanja, prodaje kao sveže.

Bogosavljević Bošković je za RTS rekla da je meso koje se nalazi u ovlašćenim i registrovanim prodavnicama, zdravstveno bezbedno. Ona je istakla da meso koje uvozimo iz EU prolazi stroge kontrole i laboratorijska ispitivanja.

"Meso se može prodavati kao ohlađeno ili zamrznuto. Zamrznuto meso koje stiže u Srbiju, odmrzava se i koristi isključivo u objektima koji su odobreni za tu svrhu... Do sada je ovo meso korišćeno samo za preradu, u strogo kontrolisanim uslovima i pod nadzorom veterinarske inspekcije", kazala je Bogosavljević Bošković.

Ona je ponovila da odmrznutog mesa koje se označava kao sveže u našim prodavnicama - nema.

Kada je reč o roku upotrebe zamrznutog mesa koje se često pominje u javnosti, Bogosavljević Bošković je objasnila da on zavisi od velikog broja faktora pre svega od temperature čuvanja, kao i načinu čuvanja.