Ponedeljak 26. feb 2024.
Grafiti.jpg

SNS: Nacistički grafiti u Jajincima su nepoštovanje 80.000 žrtava

Foto: Jajinci-Foto-SD-Beta-ilustracija
Beogradski odbor Srpske napredne stranke danas je najoštrije osudio ispisivanje nacističkih grafita na spomen obeležju u Jajincima, navodeći da skrnavljenje spomenika predstavlja vandalski čin i nepoštovanje žrtava.

Jajinci su, podseća se u saopštenju beogradskih naprednjaka, najveće stratište u našoj zemlji gde je streljano 80.000 muškaraca, žena i dece za vreme nacističke okupacije Srbije.

"Tih žrtava moramo da se sećamo i odamo im poštovanje jer su dali živote za slobodu u kojoj danas živimo", dodaje se u saopštenju. Gradski odbor SNS je pohvalio brzu reakciju Grada Beograda i opštine Voždovac koji su uklonili neprimerene grafite.

"Ujedno, ukazujemo na potrebu da se mladi više edukuju o svim zločinima fašističkih okupatora, koji su počinjeni na teritoriji tadašnje okupirane Srbije, kako bi shvatili značaj ovakvih spomenika", zaključuje se u saopštenju.

Pre nekoliko dana, za sada nepoznate osobe su na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci iscrtali kukasti krst i ispisali "UF87", "Smrt komuni" i četiri S.

Grafiti koji su iscrtani na spomeniku na ulazu u Spomen park Jajinci su ranije danas uklonjeni, a gradonačelnik Siniša Mali poručio je da je reč o porukama mržnje, koje ne daju pravu sliku Beograda koji je otvoren, kosmopolitski grad.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd