Petak 01. dec 2023.
sok od spanaća

Sok od spanaća ubija apetit i višak kilograma

Foto: Tumblr
Niskokaloričan, bogat gvožđem, vitiminima A i K,...

Najnovija studija na Land univerzitetu, a objavljenja u francuskom časopisu "Apetit", otkrila je da jutarnji napitak od spanaća eliminiše želju za ugljenim hidratima, kojima je bogata sva brza hrana, pa tako dovodi do znatnog gubljenja kilograma i pospešivanja psihofizičkog stanja organizma.

Kaša od spanaća
Foto: Facebook

Ispitivanje je rađeno na 38 gojaznih žena i trajalo je 3 meseca, tokom čega je savetovano ženama a jedu dnevno 3 balansirana obroka, da se odreknu konzmiranja nezdrave hrane i da, svakodnevno pre doručka, piju sok od spanaća. Polovina ispitanica je poštovalo ovo pravilo, dok je ostala polovina uzimala placebo efekat. Rezltati studije su pokazali da je prva grupa žena imala jako slab osećaj gladi i da im je bilo lakše da rade vežbe. One su tako izgubile između 6 i 7 kilograma, prenosi portal klix.ba.

"Naša je analiza pokazala kako konzumiranje soka od spanaća, koji sadrži tilakoide, reducira glad i čini vas zadovoljnijim i sitijim u toku dana", kazala je autorka studije Šarlot Erlanson - Albertson.

Tajna je u ključnom spanaćevom sastojku - tilakoidu, stručno ime za zelene membrane spanaća. Telu je, kako bi provarilo ovaj deo lista spanaća, potrebno više vremena i energije, što za posledicu ima smanjenje apetita i želje koju imate za slatkom i masnom hranom.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd