Skip to main content
Zaslađivači

ŠOK: Zaslađivači bez šećera ipak prijatelji mršavom izgledu, a evo i zašto!

Foto: Profimedia
Naučnici su dokazali da je većina ljubitelja zaslađivača bez kalorija ili sa jako malim količinama, obrazovana.

Naučnici okupljeni na Trećem svetskom kongresu o javnom zdravlju i ishrani, održanog prošlog meseca u Las Palmasu, potvrdili su bezbednost niskokaloričnih zaslađivača i onih bez kalorija kao dodatka ishrani. Oni pružaju otpor u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.

zaslađivači
Foto: Profimedia

Na tom simpozijumu učestvovali su mnoge uspešne ličnosti iz oblasti epidemologije i toksikologije, među kojima se posebno ističe dr Adam Drunovski iz Vašingtona koji je objasnio da "uključivanje niskokaloričnih i zaslađivača bez kalorija u ishrani pomaže u kontroli telesne težine. Isto tako, razne laboratorijske studije konstantno pokazuju da niskokalorični zaslađivači i oni bez kalorija ne stimuliši preterano receptore ukusa, ne izazivaju glad i ne dovode do prejedanja".

Naučnici pojašnjavaju da su ljubitelji zaslađivača bez kalorija ili sa malom količinom veoma obrazovani i "obično vode zdrav život, uz odgovarajuće navike po pitanju ishrane i vežbanja".

Pomenuta studija pokazala je da ne postoji veza između konzumiranja zaslađivača i pojave ozbiljnih bolesti, kao što je karcinom, objašnjavajući da nema dovoljno epidemoloških dokaza koji ukazuju na vezu između konzumiranja saharina, aspartama ili drugih zaslađivača i rizika od dobijanja najčešćih odblika neoplazme. 

Pročitajte i: 
Za bele i čiste zube vam ne trebaju četkica i pasta!
Zapušen nos? Evo šta vam treba - sve ovo imate kod kuće! 
NEVEROVATNO: Samo na ovaj način ćete doći do trbušnjaka
U 9 U KREVET: Ljudi koji manje spavaju su negativni
Zašto dobijamo hemoroide i kako to da sprečimo?

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd