scattered clouds
17°C
23.05.2024.
Beograd
eur
117.1121
usd
108.1667
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBIN IMA NOVI IZUM: Ovaj pasulj se sprema za 20 minuta

31.01.2016. 10:30
pasulj
pasulj / Izvor: Profimedia

Borski inovator napravio je mašinu koja pravi brikete od pasulja, a oni imaju dve prednosti.

Kako objašnjava Jovan Stojanović, ovde se radi o instant jelu, pa tako pasulj možete spremiti za 20 minuta, umesto da se kuva satima.

Druga prednost je što, kako tvrdi ovaj Boranin, posle ovog pasulja nećete osetiti nadimanje, niti će biti gasova, jer ova mašina termički obrađuje pasulj, i izvlači vlagu i gasove iz njega.

Ovo nije jedina inovacija koju je Stojanović, po struci metalostrugar osmislio. Napravio je i mašinu za izradu peleta od drveta, ćumura i bio mase, a patentirao je mašinu za hladno ceđenje ulja iz semena lana, suncokreta i grožđa i pravljenje bio dizela od uljane repice.

I dok se Stojanović nada da će ovaj izum postati hit, ostaje pitanje - da li će Srbi prihvatiti da se odreknu starog, dobrog pasulja, spremljenog na klasični način, sa svim "neželjenim efektima" nakon jela?