Skip to main content
Porodilišta

SRPSKI PATENT: Na OVAJ način mogla bi se jednom za svagda sprečiti KRAĐA BEBA!

Foto: Profimedia
Višedecenijske sumnje da se u porodilištima mogu zameniti ili čak iz njih nestati bebe konačno bi mogle biti otklonjene uzimanjem otisaka prsta od bebe i majke.

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda.

KO NAM KRADE DECU? "Nemoguće je da u jednoj nedelji u Višegradskoj umre 12 beba"

- Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju - pojašnjava Lalović.

majka i beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Sprečila bi se zloupotreba

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamena ili krađa beba u porodilištima.

Lalović kaže da projekat "Sigurno porodilište" podrazumeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se ceo sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

- Ceo taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima - rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja da se razgovara o ovom projektu, jer sam ne može da ga finansira. 

Podršku je dobio i od organizacije "Dijalog- mladi sa stavom", koji kažu da će Ministarstvu zdravlja predložiti izmene i dopune seta zakona, kako bi uređaj mogao da se implementira u porodilištima.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
23 Beograd