Skip to main content
deca u školi

U ŠTA NAM SE TO DECA PRETVARAJU? Da li se ovako ponaša u školi ili u popravnom domu! (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Nemaju osnovni red, pa na pitanje da li mogu u toalet, oni kažu “mogu li da se*em ?”

Sve su češći problemi sa kojima se suočavaju nastavnici i profesori u školama, sa buntovnim đacima. Ranije je to uglavnom bio slučaj sa starijom decom koja ulaze u pubertet pa naviše, ali danas je sve više mladih generacija, koje rano ulaze u sukobe sa učiteljima, i zahtevaju svoja prava.

Učiteljica Dušica Bojović, predaje u školi “Milan Milićević”, u Beogradu, i otkriva koje su to sve situacije, u kojima današnja omladina pokazuje svoj sve agresivniji karakter.

– Ono što zaista smatram da je najveći problem, sa kojima se susreću učitelju je pre svega vaspitni deo, za koji su zaduženi roditelji. To su deca uzrasta od 7 do 10 godina, i sve što đaci pokazuju, jeste ono što su poneli iz kuće, i obrazci ponašanja koji kopiraju – kaže učiteljica.

deca u školi
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona objašnjava da su “mali” ljudi, mnogo netrpeljivi, i da vrlo brzo pokazuju agresiju prema vršnjacima, čak i na izgled bezazlenim situacijama.

– Na najmanje guranje među njima, oni reaguju impulsivno i borbeno. Ono sa čim se trenutno susrećem, jeste da vlada potpuno nepoštovanje. Nemaju osnovni red, pa na pitanje da li mogu u toalet, oni kažu “mogu li da se*em ?” – priča Dušica.

IMA SAMO 17 GODINA, SVET VEĆ ZNA ZA NJEGA: Ovog srpskog učenika smatraju muzičkim čudom!

Kaže da mladež uopšte ne persira, da veoma često upadaju jedni drugima u reč, i pričaju u glas. Koren ovakvog ponašanje je zapravo nedovoljno bavljenje roditelja decom, koji nisu ispunili svoj deo zadatka.

– Oni ne znaju da čitaju, da pišu, da računaju, ali tome i služimo mi, nama je to posao da ih edukujemo. Ali, vaspitni deo ima veze sa ponašanjem, koje se nosi iz kuće – ističe sagovornica.

Veliku ulogu ima odnos nastavnika i roditelja, njihova dobra saradnja utiče na odnos i poštovanje deteta prema svom nastavniku.

– Sada koriste dosta i žargonske izraze, pa se tako može čuti “brate”, ali nije retkost ni da znaju da opsuju. Po nekoliko puta im se mora ponoviti nešto, jer oni prosto ne čuju – zaključuje Bojović.

Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola su na ozbiljnom putu da formiraju svoje delikventsko manifestovanje ličnosti. Ovde društvo, odnosno okruženje, igra presudnu ulogu u socijalizaciji.

Đaci u ovom periodu mogu biti povodljivi. Ukoliko je kolovođa dominantan, lako može da nagovori ili da uceni ostale, kako bi zajednički učestvovali u sprovođenju akcija.

- Pored kolektivnog bežanja sa časova, gde se pokazuje nepoštovanje nastavniku i njegovom predmetu, đaci su skloni da na razne načine, ometaju nastavu i prave nered – priča nastavnica engleskog jezika Biljana Jeftić.

tuča dece u školi
Foto: Profimedia/ilustracija

Razni su načini na koje učenici skreću pažnju na sebe, svete se profesorima, i ne dozvoljavaju drugarima da prate časove.

Neke od mogućih, udruženih snaga jesu, da pevaju na časovima, pa nastavnici ne mogu da drže čas, žvaću žvake i  duvaju balone, kriju krede ili postavljaju mokre krede koje ne pišu, postavljaju iglu nastavniku da sedne na nju – nastavlja ona.

BRUKA I SRAMOTA! Priština zabranila unos knjiga na srpskom jeziku na teritoriju Kosova!

Pored toga dešavalo se da đaci u popodnevnim smenama, u večernjim satima, odviju sijalice, pa se onda ništa ne vidi. Zatim su olabavili vrata, koja su pala na nastavnika i povredila ga.

– Gde nastavnik popusti i pokaže svoju “dobru” stranu, to zaista može biti zloupotrebljeno – zabrinuto konstatuje ona.

Što se tiče tinejdžera, tu već vlada opšte nepoštovanje, naravno misli se na kritične, formirane grupice maloletnika, koji imaju svoje stavove i svoje “sledbenike” iza sebe.

– Gde god nema sile i autoriteta, gde nešto ne mora, srednjoškolci to i ne poštuju. Koriste svoja “prava”, i gde treba usuđuju se i da primene i silu – priča psiholog Dejan Vukićević.

Deca u školi
Foto: Profimedia

To nažalost, i nije više toliko zabrinjavajuće, posmatrajući širu sliku društva u kom se nalazimo, kao i poremećen sistem vrednosti današnjice.

– Poznato je da je ovo kritičan period adolescenata, kada prolaze buntovne faze u svom razvoju, koje za neke mogu biti konstruktivne, ali često znaju da prerastu i u ozbiljne probleme. Učenici uzimaju pravdu u svoje ruke, pa po svojoj proceni “neadekvatnog” ocenjivanja nastavnika, reaguju sopstvenim metodama – kaže Dejan.

Pogledajmo primere situacije gde đaci “preuzimaju stvari u svoje ruke”:

Pozivamo vas da u komentarima ostavite svoje mišljenje u vezi sa ponašanjem današnje omladine, i da li i na koji način nastavnici mogu da izađu na kraj sa tim, s obzirom da je danas zakon na strani dece i roditelja, koji mnogo više popuštaju svojoj deci, nego što je to ranije bio slučaj.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd