Ponedeljak 26. feb 2024.
štrajk prosvetara završen

ZAVRŠEN ŠTRAJK PROSVETARA: Danas potpisivanje sporazuma

Foto: Youtube Printscreen/Ko Je Odgovoran
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je, odlukom Glavnog odbora, prekjuče izašla iz štrajka nakon usmenih obećanja i garancija ministra prosvete, Srđana Verbića, da će doneti zakon o platnim razredima.

Isto to juče je uradio i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

"Ministar Verbić je obećao da će sindikati učestvovati u rešavanju problema racionalizacije, poboljšanja materijalnog položaja, izradi zakona o platnim razredima, kao i u razgovoru sa premijerom", rekao je Slobodan Brajović, predsednik SPRS-a i dodao da ukoliko obećanja ne budu ispunjena, štrajk će ponovo nastupiti u septembru, prenose mediji.

štrajk gotov
Foto: Youtube Printscreen/Ko Je Odgovoran

Srđan Verbić rekao je da je vrlo teško nadoknaditi nešto što je propušteno pet meseci i da je sada na direktorima škola da naprave plan nadoknade. "Isto ono o čemu smo pričali sa sindikatima u februaru i sada je na stolu. Kao ministar ću se boriti za zahteve prosvetara, ali o povećanju plata odlučuje Vlada", rekao je Verbić.

Zbog činjenice da nijedan zahtev štrajkača nije u potpunosti ispunjen, predsednik USPRS-a, Dragan Matijević, odlučio je da podnese ostavku.

"Verujem da jedino štrajk do ispunjenja zahteva predstavlja način da se nešto konkretno uradi! Žalim što moje kolege, članovi Glavnog odbora Unije, ne dele moje mišljenje", rekao je Matijević.

Štrajk prosvetnih radnika skraćenjem časova na 30 minuta počeo je 17. novembra prošle godine. Dva od četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika obustavili su štrajk februaru. Štrajk je bio pun međusobnih teških optužbi i ucena između sindikalaca i ministra, pretnji tužbama, pa čak i polivanja ministra Verbića vodom. Sindikalci su izjavljivali da ministar "sramoti državu" i "hoće da uništi prosvetu i dovede ih do ivice egzistencije", dok je Verbić pretio otkazima i tražio da se nastavnicima u štrajku dodatno smanji plata.

Danas se očekuje potpisivanje sporazuma sa prosvetarima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije očekuje zvanično potpisivanje Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime se okončava petomesečni štrajk. Rukovodstvo ovoga sindikata je od juče u ostavci, ali će sporazum, ipak, potpisati u tehničkom mandatu.

U ovom sindikatu organizuje se izborna skupština koja je zakazana za 20. jun.

Ministar prosvete, Srđan Verbić, rekao je juče na Glavnom odboru sindikata prosvetnih radnika, da je uvođenje platnih razreda neophodno i da je to prioritet u radu Ministarstva, saopštila je Unija.

Srđan Verbić
Foto: Tanjug

"Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju", rečeno je u ovom sindikatu Uniji.

Gde su u celoj priči đaci?

Govoreći o probnoj maloj maturi i tome kako će ona izgledati kada su neki đaci pet meseci imali skraćene časove, Verbić kaže: 

"Neće to pokazati koliko su izgubili, već koliko su se ozbiljno pripremali za završni ispit. Mala matura služi pre svega da se pokaže šta se zna. Poručujem đacima, iskoristi maksimalno priliku da vidi šta znate, a šta ne znate", rekao je on.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, koji je ostao u štrajku, najavio je da će danas u 11 sati održati sednicu Predsedništva na kojoj treba da odluči o daljim koracima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd