Sreda 21. feb 2024.
Deca

STRUČNJACI GA PREPORUČUJU: Ovo je najbolji sport za razvoj dece!

Foto: Profimedia
Većina doktora, za sve vrste deformiteta preporučuju jednu aktivnost kao najefikasniju i najdelotvorniju.

Ravna stopala i kriva kičma samo su neki od deformiteta koja se javljaju kod dece u školskom uzrastu. Ovi problem ustanovljavaju se na sistematskim pregledima, pa pedijatri, u zavisnosti od poremećaja,  preporučuju adekvatnu terapiju, kao i sport kojim dete treba da se bavi.

Međutim, većina doktora, za sve vrste deformiteta preporučuje jednu aktivnost kao najefikasniju i najdelotvorniju, a to je – plivanje.

Idealan izbor

- Plivanje je jedan od najuniverzalnijih i najboljih načina da se spreče deformiteti grudnog koša, kičme, ali i gojaznost koja je sada sve češći problem zog kompjutera, loše ishrane i neaktivnog načina života – naglašava načelnik pedijatrije KBC Zemun Boris Kovačević.

Sport se preporučuje i preventivno, ali najviše kod one dece koja su neaktivna fizički ili koja se nepravilno hrane, pa deformiteti dolaze do izražaja.

- Potrebna je nedeljna aktivnost, bilo šta da treniraju, što im na neki način pričinjava zadovoljstvo. Najidealniji sport je plivanje za rešavanje problema kičme ili grudnog koša.

plivanje
Foto: Profimedia

Milan Zarić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja i lični trener, takođe navodi plivanje kao odličan izbor.

- U toku rasta i razvoja deteta svaki sport će doneti određene benefite. Plivanje i atletika predstavljaju bazu i odličan su izbor za svako dete. Takođe, svaki kolektivni sport treba uzeti u obzir jer se uz fizički razvoj dece stvara i duh zajedništva i timskog rada. Košarka, odbojka, fudbal ili rukomet - neka deca odluče.

Kako motivisati dete?

Iako se deci preporučuju konkretan sport ili vežbe u zavisnosti od deformiteta, često se dešava da se ogluše o savete i po pitanju svoje aktivnosti i zdravlja ništa ne preduzimaju. Tada ih je veoma teško zainteresovati da se bave bilo kakavim sportom.

-Da biste nekoga zainteresovali za neki sport morate mu ga približiti, bitno je da dete nađe svog idola u tom sportu i da u glavi zacrta određeni cilj.  On ne mora biti realan, ali je važno da ga motiviše i "gura" da nastavi dalje. Mislim da je takođe veoma važno da sport bude ili besplatan ili da ta cena bude svima prihvatljiva – zaključuje Zarić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd