Skip to main content
OEBS

SVE POHVALE SRBIJI: Odlično predsedavanje u teškoj godini za OEBS

Foto: Profimedia
Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer rekao je da je predsedavanje Srbije OEBS tokom ove godine bilo odlično i da je Srbija bila pošten posrednik, uprkos ogromnim pritiscima s obe strane.

"Srbija se stalno nalazi u centru očekivanja i Istoka i Zapada, s obzirom na dobre veze s Rusijom i jake evropske aspiracije. Ali uspeli ste da kormilarite problemima bez ugrožavanja sopstvenih i bilo kojih od ključnih principa OEBS", rekao je Zanijer za Novosti.

Na novinarsku konstataciju da se Srbija opet našla između "čekića i nakovnja" u migrantskoj krizi i na pitanje da li smatra da je EU pala na ovom ispitu, on je rekao da je propuštena šansa da se adekvatno reaguje na migrantsku krizu pre nego što je buknula u Evropi i "da je sada potrebno zajedničko rešenje kako bi se ona prevazišla". 

"Turska se pre godinu i po obratila OEBS zbog velikog broja migranata iz Sirije i tražila podršku, ali su tad neke zemlje članice smatrale da to nije problem za nas", naveo je Zanijer.

Lamberto Zanijer
Foto: Profimedia

Na pitanje da li migrantska kriza može da dodatno poremeti odnose među susedima na Zapadnom Balkanu, Zanijer je rekao da dešavanja u Ukrajini i migrantska kriza pokazuju da se cela Evropa suočava sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima.

"Tu je i porast ekstremizma i terorizma. Stabilnost, pomirenje na Balkanu je izuzetno važno. OEBS ima mogućnosti da pomogne u migrantskoj krizi kad države članice donesu odluku o tome na koji način će se reagovati", rekao je Zanijer.

Na pitanje kako vidi budućnost Evropske unije, generalni sekretar OEBS je rekao da oko migrantske krize traje debata čiji su zaključci još neizvesni.

Ivica Dačić
Foto: Profimedia

"Postoji neizvesnost sa kojom se Evropa, generalno, suočava. A ta neizvesnost može uticati na pojedine korake koji budu donošeni narednih godina", rekao je on.

Na pitanje kako ocenjuje saradnju sa ministrom Ivicom Dačićem, Zanijer je rekao da je dobro sarađivao s njim i sa celim njegovim timom.

"Delili smo zajedničke prioritete. Radili smo u veoma teškom okruženju, ambijentu, ovo je bila veoma teška godina za OEBS", rekao je Zanijer.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd