clear sky
16°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Tajna dugog života je u japanskoj hrani

24.05.2014. 17:44
Piše:
M.G.
Suši
Suši / Izvor: Profimedia

Japanska kuhinja spada u najzdravije kuhinje na svetu.

Japanski moto: "Jedi dok ne budeš 80% sit, onda stani." Jeste teško stati ako se pred vama nalazi gomila ukusne hrane. Ipak, ova tvrdnja se pokazala kao tačna jer u Japanu ljudni znatno duže žive. Za razliku od Evrope i Severne Amerike, u Japanu je stopa raka dojke i deblog creva znatno niza upravo zbog hrane koju jedu, a to su voće, povrće, riba, pirinač, šitake pečurke, morski plodovi, alge i jela od neprerađene soje.

Japanci žive duže od ostalih naroda, a naročito oni iz okruga Okinava, gde mnogi dosegnu i sto godina.

Ako uporedimo Japance i Amrikance, očekivan život u Japanu za žene je 86 godina, a muškarce 79, dok je u Americi za žene 80 godina, a za muškarce 75. Zanimljivo je da prosečan Japanac sa 75 godina ima odlično zdravlje. Što se tiče gojaznosti, oko 3% Japanaca je gojazno, dok je 11% Francuza podložno gojenju, a 32% muškaraca.

Sigurno se pitate, kako to da Japanci duže žive? Tajna je u njihovom stilu ishrane koji se sastoji u ravnoteži percepcije hrane. Ova niskokalorična hrana služi se u malim posudama i tanjirima, što uključuje i uživanje u njoj. To vodi ka tome da se jede sporije i uživa u svakom zalogaju, ali i dajemo vremena mozgu da shvati koliko mu je hrane dovoljno. Veoma je važno da, čips, čokoladu, smoki, zamenite voćem, povrćem i supom od povrća. Što se porcija tiče, velike tanjire zamenite malim ili činijama. Pokazalo se da nije bitno da li ste uzeli veliki tanjir jer ćete pojesti sve iz njega, planirali vi to ili ne. Pokušajte da jedete iz manjih tanjira i smanjite unos samo hranu koja je bogata mastima i kalorijama.

Desert
Desert / Izvor: Profimedia

Stanovnici Japana najčešće jedu pirinač i kombinuju ga uz svaki obrok. Bogat je ugljenim hidratima, ne sadrži masnoće, a bićete siti sa manje kalorija. U ishrani je i povrće dosta zastupljeno, a omiljen obrok im je supa od povrća. Grašak, tikvice, bambus, šitake pečurke, koren lotosa, cvekla, slatki krompir, šargarepa, komu, nori, vakame i drugi su deo japanske ishrane i za svaki obrok se služi bar 4 različitih jela od povrća. Poenta je da se svaki sastojak maksimalno sačuva. Kada je riba  u pitanju, najviše se jede losos, sveža tuna, skuša, sardela i haringa i bogate su omega 3 masnim kiselinama koje doprinose poboljšanju raspoložena i štite krvotok i srce. Dobra alternativa mesu je tofu sir jer ima mnogo proteina, a nimalo ili malo masti. Dezert se obično sastoji od sezonskog voća koje je ukusno aranžira u lepom tanjiriću, ali su od skoro počeli da služe sladoled i kolače koje služe u manjim porcijama. Kao šlag na torti, zeleni čaj je savršen kraj svakog japanskog obroka.

Ramen
Ramen / Izvor: Profimedia

Među najpoznatijim jelima japanske kuhinje treba izdvojiti suši, ramen, terijaki, jakitori, miso supu.

Postoji mnoštvo različitih vrsta sušija, a u glavne spadaju nigiri, maki, oši, inari, kiraši, nare i varijante jela nastalih u Evropi i Americi koje su inspirisane sušijem. Osnovne namirnice potrebne za pripremu sušija su kvalitetan pirinač kratkog zrna, nori alga, sveža riba, kvalitetan japanski soja sos, vasabi (začin po ukusu sličan renu), marinirani đumbir i drugi začini i dodaci, kakvi su npr. mirin i pirinčano sirće.

Za pripremu sushija, najčešće se koristi losos, tuna, arbun, jegulja i druge vrste ribe, kao i neki morski plodovi. Tradicionalni sushi, čiji su osnovni sastojci sirova riba i pirinač, jeste jelo bogato belančevinama, ugljenim hidratima, mineralima i nekim vitaminima.

Svaka rolnica ili komad nigirija predstavlja posebno gastronomsko iskustvo. Ritual jedenja sushija je takođe bitan element afrodizijačke snage ovog jela. Lagano baratanje štapićima, kombinovanje komada nigirija ili rolnica sa đumbirom, vasabijem i umakanje zalogaja u soja sos može biti uzbudljiva najava događaja koji slede.

Riba
Riba / Izvor: Profimedia

Nemojte u startu otpisivati suši i probajte što više vrsta. Suši se obično služi u velikom tanjiru koji se nalazi na sredini stola i iz koga se služe svi. Možete ga jesti i prstima i štapićima. Svaka osoba za stolom dobije svoj tanjir, par štapića, držač za štapiće i malu činiju za soja sos. Pored sušija dobićete i malo đumbira, vasabija i soja sosa. Oprezno sa vasabijem je vrlo ljut i mala količina pomešana sa soja sosom će vam sigurno otvoriti sinuse. Počnite sa vrlo malo vasabijem pomešanim sa soja sosom u vašoj činiji, i zatim umočite suši u tu smešu i pomolite se da niste stavili previše vasabi sosa.

U Beogradu, kvalitetan suši možete naći u restoranima "Sushi bar Tokyo”, “Ikki Sushi Bar”, "Moon Sushi Bar", "Go Sushi".