few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Topli kolač od kruške

26.07.2014. 10:41
Piše:
Srbija Danas
Kolač od kruške
Kolač od kruške / Izvor: Foto: Tumblr/ilustracija

Odlično ide uz kruškovaču!

Potrebno:

  • šoljica oraha,
  • šoljica brašna,
  • pola kašičice cimeta,
  • pola kašičice sode bikarbone,
  • četvrt kašičice muskatnog oraščića,
  • četvrt kašičice soli,
  • šoljica smeđeg šećera,
  • 5 kašika putera
  • 2 veća jajeta
  • četvrt šoljice soka od kruške
  • kruška
  • kašika mleka

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. U tepsiju staviti orahe i peći 10 minuta, zatim ih ih ostaviti da se ohlade, pa ih samleti. Rernu ostaviti uključenu.

Izmešati brašno, cimet, sodu bikarbonu, muskatni oraščić i so, a u drugoj mikserom umutiti maslac, jaja i sok dok se lepo ne ujednače. Zatim pomešati obe smese s kruškom iseckanom na kockice. Staviti u kalup.

Peći oko 25 minuta. U posudi na srednjoj temperaturi kuvati mlevene orahe, šećer i mleko. Pustiti neka prokuva i neprestano mešati dok se masa ne zgusne. Vruću smesu preliti preko kolača. Pošto odstoji tri minuta, iseći ga i poslužiti dok je još vruć.