Skip to main content
Toyota Avensis

Toyota Avensis odlazi u istoriju

Foto: newspress.co.uk
Evropski kupci sve prazne račune zbog automobila D klase, pa i zbog Avensisa.

Budućnost Toyote Avensis dovedena je u pitanje. Japanska kompanija planira da do 2020. izvrši hibridizaciju svih modela za evropsko tržište, osim za Avensis.

- Nameravamo li da ugradimo hibridni pogon u Avensis? Ne. Planiramo li u sledećh pet do sedam godina da ponudimo hibridni model u D klasi? I te kako - izjavio je Didije Leroa, predsedavajući Toyotine evropske podružnice.

Leroa je otkrio da u kompaniji razmišljaju da li da kreiraju posve evropski automobil, kao što je Avensis, ili da naprave automobil koji bi imao kosmopolitskiji karakter i kao takav imao prođu i van Starog kontinenta.

- Nije lako izboriti se sa konkurencijom u D klasi u Evropi - dodao je Leroa.

Toyota Avensis crna
Foto: newspress.co.uk

Leroine reči nisu puki pesimizam, naprotiv. Za poslednje tri godine, evropska prodaja automobila u D klasi pala je sa 800.000 na 500.000 udomljenih jedinica. Ista sudbina zadesila je i Avensis koji je sa 55.706 prodatih jedinica u 2010. došao do 29.339 u 2014. godini.

Sa druge strane, u D klasi Toyota velike nade polaže u Camry koji je najprodavaniji automobil u Sjedinjenim Američkim Državama sa preko 408.000 prodaja. Camry je dostupan i kao hibrid i kao vozilo sa motorom na fosilni pogon.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd