Skip to main content
Žena plače

TREBALO BI DA UŽIVATE, ALI BOLI: Ovo su najčešći uzroci BOLNIH seksualnih odnosa

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnoge parove muče ovi problemi.

Gotovo trećina žena i četvrtina muškaraca barem jednom u životu ima neki od seksualnih problema, pokazuju istraživanja. Jedan od tih problema je i strah od bolnog snošaja.

Uzroci straha od bolnog odnosa mogu biti biti telesni i psihički, a manifestuju se tako da žena prilikom ulaska penisa u matericu ne uživa nego joj to izaziva određen stepen bola. Ovo se može dogoditi ženama u bilo kojoj starosnoj grupi, bez obzira na ranija iskustva.

Najčešći seksualni problemi kod žena su smanjena (ili odsutna) seksualna želja i teškoće u doživljavanju orgazma, a slede ih vaginizam i dispareunija (bol pri seksualnom odnosu), tvrde stručnjaci.

vagina
Foto: Profimedia

Nedovoljna vlažnost može biti veliki problem, a često je posledica nedovoljne predigre, i ako se ne radi o menopauzi ili nekom hormonalnom poremećaju, često je razlog psihičke prirode. Uzbuđenost može izostati ako ne osećamo preteranu želju za seksualnim odnosom s partnerom. Pomoć možete potražiti u lubrikantima. Pri prvim polnim odnosima posle porođaja treba odabrati položaje u kojima je manja penetracija ili u kojima žena može da kontroliše dubinu penetracije kako ne bi osetila bol.

Određene pilule, poput onih za visoki krvni pritisak i antidepresiva, mogu da smanje vlažnost materice i time učine odnos bolnim iskustvom.

Pročitajte OVDE zašto žene glasnije viču i stenju tokom seksualnog odnosa.

Od fizičkih razloga, policistični jajnici su često opravdan razlog za strah da će odnos biti bolan. Žena u ovom slučaju oseća oštri probadajući bol tokom odnosa. Lečite se, a u međuvremenu pronađite položaj koji vam odgovara.

Možda niste tako mislili, ali gljivice mogu da budu izrazito neugodne. Tokom odnosa vas može peckati područje vagine, a naknadno ona ostaje crvena i preosetljiva. Svakako posetite ginekologa i posavetujete se o terapiji.

Ako vas peče i osećate bol na celom području prepona i imate stalnu potrebu za uriniranjem, jasno vam je da se verovatno radi o upali mokraćnog mehura. U ovoj situaciji takođe je važno konsultovati se s lekarom kako bi vam dao odgovarajuću terapiju.

Pročitajte OVDE šta omiljena poza u seksu govori o vašem muškarcu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd