Skip to main content
EPS

Ugovorena nabavka turbine za blok A4 u TENT-u

Foto: Promo
Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i kompanija Dženeral elektrik pauer (GE Power) potpisali su ugovor o nabavci turbine za blok A4 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, kojom će biti postignute značajne uštede i povećanja sigurnost proizvodnje električne energije.

Ugovor vredan 19,9 miliona evra potpisali su Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Darijus Kovalevski, direktor prodaje za retrofit sisteme u Dženeral elektrik pauer. EPS je najbolju ponudu izabrao u otvorenom i transparentnom postupku javne nabavke zahvaljujući čemu je dobio tri miliona evra nižu cenu.

EPS
Foto: Profimedia

- Blok A4 dobiće novi život posle 250.000 sati rada, a ujedno se novom turbinom povećava snaga bloka za 24 megavata. Finansijska ušteda kroz potrošnju manje količine uglja i veću efikasnost bloka iznosiće oko šest miliona evra na godišnjem nivou – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ na potpisivanju ugovora. - EPS će nastaviti sa modernizacijom i revitalizacijom kapaciteta kojima će se povećati stabilnost snabdevanja električnom energijom i sve to u skladu sa smernicama Vlade Srbije, kako bi dobili moderniji i efikasniji EPS.

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u rekao je da će zajedno sa prethodne 3 modernizacije blokova, posle revitalizacije bloka A4, snaga TE „Nikola Tesla A“ biti povećana sa oko 120 megavata.

- Najvažniji deo revitalizacije, koju ćemo uraditi 2017. godine, biće ugradnja nove efikasnije turbine, koja će moći da radi i u toplifikacionom režimu. Posle ove revitalizacije rokovi za kapitalne remonte bloka biće produženi sa pet na 10 godina – rekao je Bezmarević.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd