Skip to main content
Devojke sede na klupi u Beogradu

ZANIMLJIVOSTI O BEOGRADU: Da li znate šta se nalazi ispod Zelenog venca?

Foto: Profimedia/ilustracija
Mnogi Beograđani nisu upoznati sa mnogim tajnama i legendama koje krije naša prestonica. Predstavićemo vam neke od zanimljivosti koje su poznate malom broju ljudi.

Beograd je pretrpeo mnoge ratove, bomnbardovanja, osvajanja, ratove, bio raskrsnica mnogih civilizacija i kao takav poprište je istorijskih događaja! 

Život u takvom gradu poznat je po veoma burnom tempu, te mnogi naši sugrađani ne znaju sve zanimljivosti i tajne koje Beograd krije. 

1. U Beogradu i dan danas postoje ostaci antičkog grada

Beograd panorama grada
Foto: Profimedia

Savremeni Beograd počiva na mnogim ostacima nekada moćnog Singidunuma.

Prve temlje ovog grada postavili su Rimljani u 1. veku pre nove ere, a do danas skoro da ne postoje lokacije u starom delu Beograda koje ne kriju ostatke iz rimskog perioda.

2. Pećina u centru grada

Ispod crkve svetog Marka na Tašmajdanu nalazi se Šalitrena pećina odakle se još u rimsko doba vadio kamen koji je korišćen u različite svrhe a najčešće za pravljenje sarkofaga koji su kasnije iskopavani na različitim lokacijama u Beogradu.

Crkva Svetog Marka
Foto: Srbija Danas

3. Podzemne vode

Na značajnom području Beograda procenjeno je da teče najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko “živih” izvora. Jake struje podzemnih voda u prošlosti predstavljale su poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice.

Na potezu od Trga Republike do Slavije oduvek je bilo incidenata sa podzemnim vodama, a stručnjaci procenjuju da je nakon prokopavanja Terazijskog tunela nivo podzemnih voda podignut za čak 3 metra pa su mnogi objekti morali da uvedi poseban sistem pumpi za drenažu.

4. Najveći centar masona

Piramida
Foto: Youtube Printscreen

Piramida, jedno od osnovnih obeležja masona nalazi se na mnogim fasadama, ali i na mnogim grobnicama. U obliku piramide je izgrađena grobnica Branislava Nušića, dok na grobnici Vojvode Mišića takođe postoji masonski simbol u vidu grane akacije koja ima izuzetno jaku simboličku vrednost kod masona.

 5. Prvi grafiti u Beogradu

Sovjeti koji su tražili i deaktivirali mine koje su ostale nakon povlačenja nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, bezbedne objekte su obeležavali oznakom “provereno min net”, što se smatra začetkom grafita u Beogradu.

Drugi, potencijalno opasni objekti su u to doba bili zazidavani, pa je na taj način ostalo dosta tajni i neistraženih gradskih priča.

6. Zeleni venac stoji na temeljima i konstrukciji pozorišta

Zeleni venac
Foto: Youtube Printscreen

Na mestu beogradske pijace na “Zelenom vencu” bila je bara. Kada je ona isušena – Aleksandar Karađorđević i Miša Anastasijević dovode italijanskog arhitektu da podigne zgradu pozorišta. Posle godinu dana, arhitekta pobegne a zgrada potone.

Današnja pijaca “stoji” na potonulim temeljima i konstrukciji pozorišta.

7. Banovo brdo dobilo ime po Matiji Banu

Beogradsko Banovo brdo dobilo je ime po Matiji Banu, Dubrovčaninu, sprpskom političaru, tajnom diplomati i pesniku …

8.“Korzo “ je uvedeno 1881 g. u ulici Kneza Miloša.

9. Prva kafana u Evropi

Po rečima istoričara, prva kafana u Evropi otvorena je na Dorćolu je davne 1522. godine. U tom objektu služila se samo crna kafa, pa postoji pretpostavka da je reč “kafana” tako dobila naziv.

10. Najveća pravoslavna građevina na Balkanu

 

Hram Svetog Save
Foto: Profimedia
Hram Svetog Save na Vračaru jedan je od najpoznatijih simbola Beograda. Ukupna visina Hrama iznosi 82 metra, kupola mu je visine 70 metara i ima pozlaćeni krst od 12 metara, čime zauzima status najveće pravoslavne građevine na Balkanu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Umerena kiša
16 Beograd