Četvrtak 07. dec 2023.
Evropski parlament

Usvojen Izveštaj o Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju

Foto: Profimedia
Poslanici Evropskog parlamenta su ogromnom većinom usvojili Izveštaj EP o Strategiji EU za Jadransko-jonsku regiju, koja će olakšati poziciju ovog regina, pogođenog ekonomskom i izbegličkom krizom, saopštio je poslanik EP Franc Bogovič.

Bogovič je na raspravi Poruke EU o strategiji EU za jadransko-jonski region izjavio da je u pitanju treća makro strategija EU koju je pripremila Evropska komisija za širi sastav (četiri zemlje članice EU: Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka i četiri buduće članice: Albanija, BiH, Srbija i Crna Gora), u kojima živi 70 miliona ljudi.

Kako se navodi u saopštenju Bogovičevog kabineta dostavljenom Tanjugu, on je naveo da na toj teritoriji postoje vrlo velike razlike, a osim toga taj region je pogođen i ekonomskom kao i izbegličkom krizom, istakao je Bogovič.

Svrha ove strategije na koju je Evropski parlament u poruci odgovorio sveobuhvatnim zbirom smernica i preporuka, podstaklo je uključene zemlje članice makroregiona na aktivnije povezivanje.

Ovo povezivanje ima za cilj veće ekonomsko učešće i otvaranje novih radnih mesta na područjima koja su u odnosu na potencijal suviše slabo razvijena, kao i da podstakne zajedničko planiranje saobraćajnih i energetskih politika i zajednički pristup zaštiti životne sredine, precizirao je Bogovič.

Akcioni plan za ovaj deo Evrope takođe predviđa unapređenje i integraciju turističkih usluga sa naglaskom na održivi turizam i očekivanom poboljšanju saobraćajne i energetske infrastrukture.

Poslanici Evropskog parlamenta su ogromnom većinom usvojili Izveštaj Evropskog parlamenta o Strategiji EU za Jadransko - jonsku regiju za koju je glasalo 560 poslanika.

Zemlje imaju na raspolaganju sve instrumente strategije Evropske politike koji omogućavaju bolje povezivanje i veću korist od već dostupnih sredstava; novoosnovani Evropski fond za strateške investicije ((EFSI), redovno finansiranje iz fonda za Evropske kohezione politike kao i programe Horizont 2020,LIFE, Erazmus, plus resursi za inovacije (INNOVFIN) za pomoć malim i srednjim preduzećima, itd.

Bogovič je u raspravi u Evropskom parlamentu naglasio da je izbeglička kriza pokazala da je trenutna saradnja u pogođenim zemljama vrlo slaba tako da se, kako je rekao, nadamo da će ova strategija EU za Jadransko-jonski region dati pravu osnovu za pomoć ljudima, a da će posebno politički lidri poceti da u ovoj oblasti istinski sarađuju i da će to pomoći u ekonomskom razvoju.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd