Sreda 21. feb 2024.
Nikola Sarkozi, francuski političar

VASKRSAO: Nikola Sarkozi vodi na izborima u Francuskoj

Foto: Youtube Printscreen
Anketa sprovedene u vezi sa izlaznošću na izborima pokazuju da partija bivšeg predsednika vodi u prvom krugu glasanja. Konzervativna stranka UMP bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija i njihovi politički saveznici vode u prvoj rundi lokalnih izbora, rezultati su izlaznih anketa.

Konzervativna partija UMP prethodnog predsednika Francuske vodi na lokalnim izborima u ovoj zemlji sa 29,2 odsto. Tako govore rezultati ankete koju je sprovela agencija IFOP. Drugo mesto drži desničarski Nacionalni front Marin le Pen sa 26,3 procenta glasova.

Ispitivanje je sprovela i agencija CSA. Njeni rezultati nisu baš isti, ali nagoveštavaju isti redosled kao i IFOP. Prema njima, prvo mesto drži Sarkozijeva stranka sa 31 odsto glasova. Drugi je Nacionalni front sa 24,5 posto, a treća je Socijalistička partija sadašnjeg predsednika Fransoe Olanda koja je dobila sveki peti glas (20 stotih).

Glasanje je počelo jutros u osam sati i održalo se na 2.000 birališta u 101 departmanu. Pravo glasa ima 43 miliona ljudi. Drugi krug glasanja na redu je za sedam dana, 29. marta.

Pogledajte još:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd