Skip to main content
Srbija i Rusija

VEROVALI ILI NE? Srbi i Rusi govorili su ISTIM JEZIKOM, evo i kojim!

Foto: SD/ilustracija
Odnosi Srbije i Rusije nikada nisu bili čisto politički ili ekonomski, već je ta veza oduvek predstavljala nešto više.

Veze između srednjovekovne Srbije i Rusije bile su od najranijih dana, pre svega, verske i kulturološke prirode.

Iako geografski dosta udaljene, one su kroz čitavu istoriju održavale kontakte. Za to su bile najzaslužnije dve stvari: staroslovenski jezik koji je u obe zemlje bio zvaničan jezik, i pod dva zajednička zvanična vera - pravoslavno hrišćanstvo.

Takođe, Srbija je u prošlosti snabdevala Rusiju crkvenim knjigama i svetovnom literaturom kao što su enciklopedije, romani itd. To je predstavljao takozvani Drugi uticaj sa Juga (nakon Prvog kojim se smatra širenje staroslovenskog jezika u Rusiji, koji je takođe potekao sa slovenskog juga).

Nikada na suprotnim stranama

Činjenica je da su u poslednjih sto godina Rusija i Srbija, pod uticajem političkih prilika, četiri puta učestvovale u ratu kao saveznice, kao i da se u celoj svojoj istoriji nikada nisu nalazile na suprotnim stranama.

Srbija je u kulturološkom aspektu bila naprednija jer je bila bliža Vizantiji, epicentru prosvećenosti tadašnje Evrope. Sa druge strane, osim što je bila udaljenija od sredozemne Evrope, Rusija je bila opterećena mongolskim najezdama i ropstvom.

Prijateljstvo koje odoleva zubu vremena

Danas, Srbija sa Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini, a lista proizvoda i usluga koje ulaze pod ovaj tretman, konstantno se proširuje. Ova okolnost čini Srbiju vrlo privlačnom za ulagače iz trećih zemalja. Sa druge strane, Srbija ima sličan sporazum i sa zemljama Evropske unije, pa je time srpsko tržište zanimljivo i ruskim ulagačima.

Srpski premijer Aleksandar Vučić smatra važnim da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da Beograd treba nastaviti da razvija politiku dobrih odnosa i vojne neutralnosti.

- Možemo dalje, u još većem procentu, da razvijamo naše trgovinske odnose. Možemo mnogo toga da uradimo na poboljšanju političke saradnje. Rusija se uvek pojavljuje kao jedna od tri najvažnija trgovinska partnera Srbije - mišljenje je premijera Vučića.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd