Petak 08. dec 2023.
Deca i fizička aktivnost

ZA OPTIMIZAM, DISCIPLINU I KONCENTRACIJU: Roditelji, odbojka je NAJBOLJI izbor za vaše mališane!

Foto: Profimedia
Ovaj sport značajno doprinosi izgradnji kompletne dečije ličnosti i stvara dobru osnovu za dalji uspeh u životu.

Sa željom da se nezdrave navike iskorene, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je kampanju ''ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život'', koja će trajati šest meseci i kroz različite sadržaje u vezi sa zdravim navikama, sportom i ishranom imati jedan cilj – da u Srbiji rastu zdrava deca.

PRAVILNO: Roditelji, evo kako da POBEDITE strah kod dece od zubara!

Prevencija različitih deformiteta (krive kičme, ravnih stopala) u školskom uzrastu moguća je samo uz kombinaciju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane. Stručnjaci posebno izdvajaju jedan sport koji ima višestruki uticaj na razvoj deteta.

Odbojka pozitivno deluje na fizički, mentalni i socijalni razvoj mališana. Ona značajno doprinosi izgradnji njihove ličnosti i stvara dobru osnovu za dalji uspeh u životu.

OVAKO UNIŠTAVAMO ZDRAVLJE: Šta se dešava sa telom kada popijemo gazirani sok?

O prednostima bavljenja odbojkom od najranijeg uzrasta razgovarali smo sa trenerom OK "Novi Beograd", Bojanom Milivojević.

Zašto je odbojka dobar izbor za decu koja tek počinju da se bave sportom?

Odbojka je sport koji ima višestruki uticaj na optimalan rast i razvoj deteta, i stoga predstavlja odličan izbor sporta za decu od najranijeg uzrasta. Pre svega, odbojka utiče na razvoj mišića i time na normalan razvoj skeleta koji je posebno ugrožen u najranijem uzrastu. Odbojka utiče i na razvoj manipulativnih pokreta, agilnosti, brzine i snage. Ima veliki uticaj na razvoj intelektualno-kreativnih sposobnosti, medjusobnih odnosa i razvoju kolektivne svesti. U svom dugogodišnjem radu, stručni tim OK "Novi Beograd" pored razvoja fizičkih perfomansi kod dece, veliku pažnju poklanja upravo ovom segmentu. Naš cilj je ne samo da se deca stasavaju u fizički zdrave i spremne osobe, nego da trenirajući odbojku povezuju svoje intelektualne i fizičke veštine koje omogućavaju skladan razvoj celokupne ličnosti.

Odbojka deca
Foto: Profimedia
Na kom uzrastu je preporučljivo početi sa treninzima?

Sa treninzima odbojke preporučljivo je početi u uzrastu od 8-9 godina. Medjutim, dete može i ranije da krene da se druži sa loptom koja je većini dece omiljena igračka. Stoga ih ne treba sputavati ukoliko izraze želju da se bave odbojkom i u ranijem dobu. U starijem dobu, od 7 -10 dece godine, deca iskazuju želju za postizanjem rezultata, ali još uvek nemaju osećaj pripadanja grupe. U ovom dobu pored razvoja fizičkih perfomansi, deca se praktično pripremaju i za timski rad. Posle 10 godine, deca poseduju psihičku zrelost i shvataju svoju ulogu i ulogu ostalih igrača za postizanje što boljih rezultata tima.

Od kojih sve vežbi se sastoji jedan trening odbojke za mališane?

Bez obzira na uzrast, svi treninzi počinju zagrevanjem, rade se vežbe motorike, tehnike uz primenu elemenata iz drugih sportova, poput atletike i gimnastike. Za starije članove treninzi su kompleksniji. Više se pažnje posvećuje razvoju tehnike, kondiciji i timskom radu.

Odbojka deca
Foto: Profimedia
Da li postoje fizičke ili neke druge predispozicije koje su poželjne za ovaj sport?

I ako postoje odredjene fizičke predispozicije za bavljenje ovim sportom, kao što su visina, snaga, masa, raspon ruku, skočnost, možemo reći da svako dete može da se bavi odbojkom bez obzira na fizičke predispozicije. Naime, trenirajući odbojku i primenom pravilnih vežbi neki nedostaci kod dece mogu se uspešno korigovati. OK "Novi Beograd" stoga neguje individualni pristup svakom detetu, nastojeći da kod svakog deteta koriguje nedostatke i unapredjuje veštine. Iskustvo nam pokazuje da bez obzira na fizičke predispozicije, dete može "da iznenadi" i razvije se u odličnog igrača.

Odbojka deca
Foto: Profimedia
Kako odbojka utiče na formiranje dečije ličnosti, koje pozitivne osobine razvija kod njih?

Odbojka je sport koji nesumnjivo pozitivno utiče na razvoj dečije ličnosti. Trenirajući odbojku, kod dece se razvija komunikativnost, otvorenost, optimizam, neustrašivost, preduzimljivost. Pored toga, kroz odbojku deca se uče da kontrolišu agresivnost, lakše se prilagodjavaju i uključuju u grupu. Kod dece se razvija koncentracija i pažnja, kao i intelektualne sposobnosti. U nadmudrivanju protivnika preko mreže ulogu igra brzo razmišljanje, dobra procena situacije i predvidjanje ishoda što sve utiče na razvoj intelektualnih sposobnosti deteta.

ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život

Sa željom da se nezdrave navike iskorene, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je kampanju ''ZDRAVO, ZDRAVLJE! Pokreni se, produži život'', koja će trajati šest meseci i kroz različite sadržaje u vezi sa zdravim navikama, sportom i ishranom imati jedan cilj – da u Srbiji rastu zdrava deca.

Kroz istraživanja i teme koje se iz različitih uglova bave zdravljem predstavljaćemo načine da dete ostane zdravo, kako da se pravilno hrani i načine da se fizički aktivira i zavoli sport.

Naša misija će biti da promenimo poraznu statistiku i sprečimo razvijanje temelja za nastanak teških bolesti koje loša ishrana i fizička neaktivnost uzrokuju, ali i da ukažemo na povoljan uticaj dobrih navika na mentalno zdravlje.

Zdravo zdravlje
Foto: Srbija Danas

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
3 Beograd