clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZA PRAVE GURMANE: Harmonika krompir

23.11.2014. 10:05
Piše:
Srbija Danas
Krompir harmonika
Krompir harmonika / Izvor: Profimedia

Uz malo umeća i mnogo mašte, napravićete specijalitet dostojan najboljih svetskih restorana.

Osnovno potrebno:

12 krompira slične veličine

Priprema:

Krompir oljuštite i operite, pa tankim i oštrim nožem zasecite proreze da bi ste dobili izgled harmonike. Da biste bili sigurni da nećete prerezati krompir do kraja, preporučujemo vam da prvi put stavite krompir u neku veliku supenu kašiku ili varjaču i zasecajte krompir do njenih ivica.

A onda... e, onda počinje pravi izazov za maštu!

U proreze na krompiru stavljajte namirnice. A ako se pitate koje... hm... predložićemo vam nekoliko kombinacija:

1) Tanko sečene kriške slanine i kačkavalja stavljati u proreze krompira, a odozgo krompire pospite rendanim kačkavaljem.

2) Isečen krompir začiniti alevom paprikom, solju i biberom i premazati uljem. Na pola pečenja po krompiru posuti mešavinu rendanog parmezana i prezli.

3) U proreze staviti šnite dimljenog kačkavalja. Pomešati kiselu pavlaku, malo mleka i začine po želji, pa naneti preko krompira. Pomešati prezle, parmezan i sitno seckanu pršutu, pa tu mešavinu posuti preko pavlake.

4) Iseckati mocarelu i paradajz na tanke šnite, pa ih stavljati u kombinaciji sa svežim bosiljkom naizmenično u proreze krompira.

5) Kisele krastavčiće iseći na žilijen, beli luk iseći sitno i naizmenično sa sremskim sirom puniti krompir.

Krompir potom poređate u nauljen pleh (ili pleh postavljen papirom za pečenje) i pečete na 220°C oko pola sata. Ipak, predlažemo vam da proveravate viljuškom da li je krompir pečen.

+ Dodatna maštarija: Otopite tri supene kašike putera i pomešajte sa sitno seckanim belim lukom i peršunom, pa pred kraj pečenja prelijte krompire tom mešavinom.

Prijatno!